TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildi. Teklif, özellikle köylerdeki taşınmazlarla ilgili önemli düzenlemeler getiriyor.
Köy Kanunu'nda Değişiklik
Teklif, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup ev yapmayan ihtiyaç sahiplerine önemli bir kolaylık sağlıyor. Bu kapsamda, köylerde taşınmaz sahibi olan ancak çeşitli nedenlerle bina yapmayan hak sahiplerine, 31 Aralık 2024 tarihine kadar olan süreyi tamamlayanlara, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri için 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınacak.
Gecekondu Yapıları ve Yıkım Kararları
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına dayanan düzenlemeyle, gecekondulara yönelik de değişiklik yapılıyor. Belediye sınırları içinde veya dışında, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazilerde yapılacak izinsiz yapılar, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediyeler tarafından yıkılabilecek. Yıkım kararları 7 gün içinde ilgililerine tebliğ edilecek ve tebligat yapılmazsa, karar, yapıya asılacak ve muhtarlığa bırakılacak. Bu durum, 15 gün içinde yıkım işlemine başlanmasına olanak tanıyacak.
İmar Hakkı Aktarımı Tanımı Getirildi
Teklifin en dikkat çeken maddelerinden biri de, İmar Kanunu’na "imar hakkı aktarımı" tanımının eklenmesi. Bu düzenleme ile, özel mülkiyete konu yapılaşma hakkı verilemeyen alanlarda, bu hakkın başka parseller üzerine taşınması mümkün olacak. İmar hakkı aktarımı, özel mülkiyetteki kısıtlamaların önüne geçilmesine yardımcı olacak.
İmar Planı ve Değer Artışı
Kanun teklifinde, imar planı değişiklikleri sonucu oluşan değer artışlarından da bahsediliyor. Buna göre, taşınmaz sahiplerinin talebi üzerine yapılan imar planı değişikliklerinden dolayı artan değerlerin yüzde 90'ı "değer artış payı" olarak alınacak. Ayrıca, plan değişiklikleri ile ortaya çıkan değer artışı, gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından belirlenen raporlarla tespit edilecek.
Elektronik Haberleşme Altyapısı ve İmar Düzenlemeleri
İmar Kanunu’na yapılan bir diğer önemli değişiklik, elektronik haberleşme altyapılarıyla ilgili. 1/1000 ölçekli imar planı bulunmayan yerlerde, kule ve direklerin kurulumu için yeni şartlar getirildi. Bu kapsamda, başvuruların belirli koşullar altında yapılması halinde, ilgili idarelere izin verilecek. Ayrıca, eski kurulumlarla ilgili başvurulara ilişkin düzenlemeler de açıklığa kavuşturuldu.
Yapı Denetiminde Yenilikler
Teklifte, yapı denetimi ile ilgili de önemli değişiklikler yer alıyor. Güneş ve rüzgar enerji santralleri yapı denetimi kapsamı dışına çıkarılacak. Ayrıca, yapı denetim hizmet bedellerinde yapılan düzenlemeyle, belirli metrekare sınırlamaları çerçevesinde yeni bir ücret tarifesi belirlenecek.