Demokratların öncülüğünde oluşturulan komitede, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın bu baskını koordine ederek bir darbe girişimi planladığı öne sürüldü.

Cumhuriyetçi Parti'den komitenin başkan yardımcısı Liz Cheney, eski ABD Başkanı Trump'ın saldırının "fitilini ateşlediğini" savundu.

Demokrat Parti'den Bennie Thompson da saldırının Amerikan demokrasisini tehdit ettiğini belirtti. Trump'ın destekçileri Kongre binasına saldırmışlardı. Binadaki Kongre üyeleri, saldırı sırasında ABD Başkanı seçilen Joe Biden'ın başkanlığını tescil etmek üzere toplanmışlardı. Yaklaşık bir yıl süren soruşturmanın ardından Demokrat Parti öncülüğündeki komite Kongre baskınıyla ilgili duruşmalara başladı. İlk olarak Donald Trump'ın yakın çevresiyle yapılmış mülakatlardan bölümler izlendi.

Eski Başsavcı Bill Barr'ın, Trump'ın "seçimlerin çalındığı" yönündeki iddiasının temelsiz olduğunu söylediği video ilk izlenenler arasındaydı. Barr, "Seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiasını hiçbir bilimsel kanıtla desteklemeyen bir yönetimin sadece görüşlerine dayanarak iktidarda kaldığı bir dünyada yaşamamız mümkün değil," dedi.

Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump'ın, eski başsavcının babasının komplo teorilerini reddeden görüşlerini kabul ettiğini söylediği bir videoya da yer verildi.

Komitenin duruşmalarına başlamasının öncesinde Donald Trump bunu "siyasi bir hile" olarak nitelendirdi. Bu ay komitede beş duruşma daha yapılması bekleniyor. Donald Trump, 2024'teki ABD başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayı değerlendiriyor. Bu çerçevede, bir önceki seçimlere hile karıştırıldığı yönündeki temelsiz iddialarını da dillendirmeye devam ediyor.

KOMİTEDE ŞAŞKINLIK YAŞANDI

Kongre baskınında yaralanan ilk polis memuru Caroline Edwards da komitede verdiği ifadede saldırganların kendisine "vatan haini" ve "köpek" gibi yakıştırmalarda bulunduklarını, ardından da yediği yumrukla bilincini kaybettiğini anlattı.

"ASILMAYI HAK ETTİ"

 "İnsanların kanı üzerine basıp kayıyordum," diye konuşan Edwards, Kongre binasının bir savaş alanına döndüğünü ifade etti. Komite üyeleri, Donald Trump'ın Kongre baskını gerçekleştiği sırada neler yaptığını da detaylı olarak resmetmeye çalıştı. Liz Cheney, saldırganlar eski başkan yardımcısı Mike Pence'in asılması yönünde sloganlar atarken Trump'ın "O da bunu hak etti" dediğine dair bir ifadeyi okuduğunda komitede şaşkınlık yaşandı.

ABD'deki Kongre baskınında dört kişi ölmüş, 100'den fazla polis memuru yaralanmıştı. Olayın ardından dört polis memuru da intihar etmişti.

Donald Trump, 6 Ocak 2021'deki Kongre saldırısını kışkırttığı iddialarıyla ilgili olarak iktidar süresinin dolmasına bir hafta kala görevden azledilmişti.

Ancak Senato'da yapılan oylamada 57 senatör Trump'ın mahkum edilmesi yönünde, 43 senatör ise mahkum edilmesine karşı oy kullanınca Trump azil davasında aklanmıştı.

BBC Türkçe