Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.

Birden fazla baharatın ve köri ağacı meyvesinin karışımı ile elde edilen bu baharat parlak sarı bir renge sahiptir.

KÖRİ BAHARATI İÇİNDEKİ MALZEMELER

Köri aslında çoğu kişinin bildiğinin aksine tek başına bir baharat değil. Birkaç baharatın karışımından oluşan bir baharat karışımı. Körinin içindekiler ise şöyle:

Kimyon

Sumak

Biber

Zerdeçal

Karanfil

Kişniş

Kakule

Zencefil

Demirhindi

Hint cevizi

Acı kırmızı biber

Köri yaprağı

İşte tüm bunların karışımı, bizim köri olarak bildiğimiz sarı toz şeklindeki baharatı elde etmememizi sağlar.

Körinin aslında temelini oluşturan baharatlar; sumak, zerdeçal ve köri yaprağıdır. Köri ağacı Hindistan’da yetişen ve siyah meyveleri olan turunçgiller familyasına ait bir ağaç. Köri baharatı için bu ağacın sadece yaprakları kullanılır. Meyveleri ise oldukça tatlıdır ve meyve olarak yenir.

Bu noktada “Köri nasıl kullanılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz. Köri baharatı hazırlanırken köri ağacının yaprakları limon ile dövülür, ardından sumak ve zerdeçal ile karıştırılır. Diğer baharatlar da eklendikten sonra iyice karıştırılır ve bir iki gün sonra kullanılacak hale gelir. Köri o parlak, sarı ve karakteristik rengini içindeki zerdeçal baharatından alır.

KÖRİ NERELERDE KULLANILIR?

Körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır.

Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir. Körili patates ya da körili pilav gibi lezzetler de çok sık karşılaşabileceğiniz lezzetler arasındadır. Et yemeklerinde etin terbiyesi ya da marinasyonu aşamasında da yine köriden destek alabilirsiniz. Aroması ve rengiyle menündeki et yemeklerine bambaşka bir hava katar.


KÖRİ NASIL KULLANILIR, HANGİ HASTALIKLARI ÖNLER?

Asya mutfağının popüler lezzetlerinden olan köri baharatı, zerdeçal, zencefil ve sumak gibi birçok baharatın karışımından meydana gelmektedir. Bu lezzetli baharat yemekleri çok lezzetli kılmaktadır. Ayrıca köri baharatı yemeklere verdiği lezzetin dışında akciğer ve karaciğer hastalıklarını da önlemektedir.

KÖRİNİN FAYDALARI

Köri tozundaki en önemli bileşenlerden zerdeçal eklem ağrılarını giderir ayrıca vücuttaki iltihaplarıda gidermeye yarar.

Köri baharatı kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca köride bulunan lifin de kolesterolü olanlara fayda sağlamaktadır.

Köri baharatının içerisinde bulunan kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik kası sağlığının korunmasında çokça faydalıdır.

Bu lezzetli baharatın ayrılmaz bir parçası olan zerdeçal, karaciğer sağlığını korumakta ve karaciğerde meydana gelen hastalıkların iyileşmesinde önemli bilir rol alır.

Köri baharatı, insan vücudunda kanser oluşma riskini azaltır ve tümör hücrelerinin yayılmasını azaltır.

Kolay sindirimi sağlar.

Bağışıklığı güçlendirir.

Göz sağlığını korumaya yardımcı olur.

KÖRİNİN ZARARLARI

Köri sosunun aşırı kullanımı midede ekşime ve yanmaya neden olur

Çok fazla tüketildiği zaman vücutta alerjiye neden olur.