Bugünkü basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, Rus tahılının dış pazarlara ulaşması ile ilgili zorlukları gündeme getirdi.

Peskov, “İhtiyaçlara bakılacak olursa tahılımıza fazlasıyla talep var, ancak Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uyguladığı yasadışı yaptırımlar ve kısıtlamalar nedeniyle ona ihtiyacı olan dünya pazarlarına giden yolda birçok engel var” diye konuştu.

Putin, tahıl konusunu bugün ele alacak’
Kremlin Sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya Birleşik Tahıl Şirketi Genel Müdürü Dmitriy Sergeyev ile görüşeceğini, ajandada uluslararası telefon görüşmeleri de olduğunu söyledi.

“Putin bugün tahıl meseleleriyle ilgilenecek, Birleşik Tahıl Şirketi Genel Müdürü Dmitry Sergeyev ile görüşecek” diyen Peskov, görüşmede tüm konuların kapsamlı olarak ele alınacağını, ayrıca şirketin Rusya içindeki ve yurtdışındaki çalışmalarının tartışılacağını ifade etti.

Putin Duma yönetimi ve parti grup liderleri ile yarın Kremlin’de bir araya gelecek’

Peskov, daha önce Putin’in Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma yönetimi ve parti grup liderleri ile 7 Temmuz’da görüşeceği yönünde yapılan açıklamaları da değerlendirerek, gazetecilerden gelen ilgili soruya, “Evet doğru. Görüşme yüz yüze, Kremlin’de yapılacak” yanıtını verdi.

'Papa'nın Moskova ziyaretiyle ilgili somut bir temas olmadı’

Papa Francis’in olası Moskova ziyareti ile ilgili soruları da yanıtlayan Peskov, bu tür görüşmeler için üst düzeyde hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Tutumumuzu biliyorsunuz. Ziyaret ile ilgili çalışmanın üst düzeyde yapılması gerekiyor, öncesinde hazırlıklar olmalıdır. Bildiğim kadarıyla bu konuda henüz somut bir temas yok.”

‘Tokyo'nun Rusya'ya karşı son derece düşmanca tutumu enerji diyaloğuna katkı sağlamıyor’

Japonya’nın Rusya’ya karşı son derece düşmanca tutum ortaya koyduğuna dikkat çeken Kremlin Sözcüsü, “Her halükarda bu düşmanca tutum, enerji diyaloğunu da içeren ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine hiçbir şekilde katkıda bulunmuyor” diye konuştu.

‘Kazakistan Rusya’nın dostu olan ülkedir, yaptırımları destekleyecek herhangi bir karar alınmadı’

Rusya-Kazakistan ilişkilerini de değerlendiren Peskov, Astana’nın yaptırımları destekleme olasılığı konusunda şunları söyledi: “Şimdilik alınmış herhangi bir karar yok. Aksine, etkileşimimizi daha da genişletme, yurtdışından gelen meydan okumalara birlikte cevap verme ve bu düşmanca eylemlerin sonuçlarını en aza indirme niyetinde olunduğu kesin olarak beyan edildi. Şimdilik bunu dikkate alarak hareket ediyoruz.”

İki ülkenin hükümet temsilcilerinin ‘sürekli olarak temas halinde olduklarını’ hatırlatan Peskov, Kazakistan’ın Rusya için dost ülke kalmaya devam edip etmediği sorusuna, “Kesinlikle. Elbette” yanıtını verdi.

‘Eski Dışişleri Bakanı Kneissl’ın Avusturya’dan ayrılması kötü belirti: Toplum sağlıklı değil’

Gazeteciler Peskov’a, Rus lider Vladimir Putin ile dostane ilişkiler nedeniyle eski Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'a yönelik tacize Kremlin’in tutumunu sordu.

Kremlin Sözcüsü, “Sizin düşünceniz doğrultusunda, bu konuda tutumumuz olumsuz. Elbette bunlar kötü belirtiler, toplumun sağlıksız olduğunu gösteriyor. Bildiğimiz kadarıyla o gerçekten tacize uğradı, onun için kesinlikle dayanılmaz koşullar yaratıldı, bunu yapabilecek bir toplum için bu bir alarm zilidir” değerlendirmesinde bulundu.

Peskov ayrıca, Kneissl'ın şimdilik destek için Rusya’ya başvurmadığını da sözlerine ekledi.

‘Norveç'in Svalbard Adası’na yük taşınmasını engellemesi karmaşık bir durum, çözmeyi umuyoruz’

Norveç’in, limanları üzerinden Svalbard Adası’ndaki Rus yerleşimlere yük taşınmasını engelleme kararını değerlendiren Peskov, bu durumun oldukça karmaşık olduğunu ve diyalog yoluyla çözüm bulmayı umduklarını ifade etti.

Oslo ile Moskova arasında deniz alanlarının sınırlandırılması ve Barents Denizi'ndeki işbirliğine ilişkin anlaşmayı geçersiz kılma olasılığını da değerlendiren Peskov, “Anladığımız kadarıyla parlamentoda bu konuda tutum belirlenmesi değil, konunun incelenmesi söz konusu. Elbette tüm olası senaryolar değerlendiriliyor, zira durum oldukça karmaşık, çok karmaşık. Bu konuda resmi bir tutum yok. Bu sorunu diyalog yoluyla çözeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.