Son günlerde Bitcoin dahil birçok kripto para biriminin sürekli bir düşüş haline girmesi borsa müşterilerinin çok fazla servet kaybetmesine neden oldu. Son olarak dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi olan Etherium'un bir günde yüzde 20 değer kaybetmesi de yatırımcıları iyice korkuttu.

Kimilerine göre yaşanan düşüşler yaklaşan bir borsa çöküşünün işareti olarak nitelendirildi.

KRİPTO PARA PİYASASINA NE OLUYOR?

Dailymail'in haberine göre; Küresel ekonomiye yönelik korkuların yayılması ve yatırımcıların riskli varlıkları satmaya başlamasıyla değerinin %98'ini kaybeden bir para birimi de dahil olmak üzere, son birkaç gün içinde hepsinin değeri keskin bir şekilde düşüyor.

Bugün sadece kripto para piyasasından 200 milyar dolardan fazla silindi. 

Bununla birlikte, daha geleneksel hisse senetlerindeki yatırımcılar da zarar görüyor, ABD teknoloji hisseleri de bir ayda yüzde 30 düşen Amazon da dahil olmak üzere son haftalarda düşüyor.

FTSE 100, resmi rakamların Birleşik Krallık ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha yavaş büyüdüğünü ve son ayda sırasıyla tersine ve yüzde 2 oranında tersine gittiğini göstermesinin ardından bu sabah yüzde 2,5 düştü.

Ethereum bu yıl değerinin yarısından fazlasını kaybetti, Bitcoin Ocak ayından bu yana değerinin üçte birini kaybetti ve Luna, son 48 saat içinde değerinin yüzde 99'u silindi.

son olarak Popüler dijital para borsası Coinbase, şirketin çökme nedeniyle iflas etmesi durumunda kullanıcıların tüm paralarını kaybedebilecekleri konusunda uyardı.

DÜŞÜŞLER PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?

Pandemi sırasında, ekonomileri canlandırmayı amaçlayan rekor düzeyde düşük faiz oranları, yatırımcıların daha yüksek getiri oranlarına sahip kripto para birimi gibi daha riskli varlıkları satın almasına neden oldu.

Hızla yükselen enflasyon, tasarrufları korumak için faiz oranlarında bir artışa yol açtığından, bu varlıklar daha güvenli devlet tahvilleri lehine satılmaktadır - bu da daha iyi getiri sağlayacaktır.

İngiltere Merkez Bankası, 5 Mayıs'ta faiz oranlarını yüzde 0,25 artırarak 13 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 1'e çıkardı.

Federal Rezerv ayrıca 4 Mayıs'ta faiz oranlarını yüzde 1'e yükseltti - daha fazla artışların enflasyonun en kötü etkisini savuşturması bekleniyor.

NASDAQ, bu hafta başlarında Haziran 2020'den bu yana en keskin bir günlük düşüşünü yaşadı ve kripto isabeti, kripto ve geleneksel pazarlar arasında artan bir entegrasyon anlamına geliyor.

Birkaç yüksek profilli teknoloji şirketini içeren endeks, düşüşe neden olan Etsy ve eBay gibi alışveriş siteleriyle 5 Mayıs'ta 12.317,69 dolardan işlem gördü.

İki şirket, beklenenden daha düşük gelir tahminlerini açıkladıktan sonra değerlerinin sırasıyla yüzde 16,8 ve yüzde 11,7 düştüğünü gördü.

Daha önce yüksek uçan teknoloji hisseleri, son aylarda dramatik bir şekilde değer kaybetmeye başladı - daha geniş bir ekonomik çöküş korkusunu körükledi ve yatırımcıların varlık satın alma olasılığını azalttı.

Elon Musk'ın Tesla'sı, eksantrik CEO'nun Twitter'ı satın alma girişimleriyle ilgili haberler arasında geçen ay yüzde 36 düştü.

Elektrikli otomobil üreticisi, bir ay önce 1145,45 $ (937,69 £) değerinden çarpıcı bir düşüşle 732 $ (600 £) seviyesinde işlem görüyor.

Bugün sekiz ayın en düşük seviyesini gördü ve kısaca 700 doların altına düştü. 

Kripto para birimlerinin sesli bir savunucusu olan Musk, Dogecoin ve Bitcoin fiyatlarını büyük ölçüde etkiledi ve bir noktada şirketin, planları baltalamadan önce arabalarını satın almak için Bitcoin'i kabul edeceğini söyledi.

Musk'ın Dogecoin'e 'halkın kriptosu' dediği tweet de dahil olmak üzere sık sık attığı tweetler, bir zamanlar sosyal medya şakası olarak başlayan ve karanlıkta kalan dijital para birimini bir spekülatörün rüyasına dönüştürdü.

Kriptonun geleceği üzerindeki panik, kripto para borsası Binance'de daha yavaş işlemlere yol açtı.

Kripto tüccarları, Binance'in Perşembe günü erken saatlerde duyurduğu zamansız 'planlanmış bakımdan' şikayet etti - sosyal medyadaki bazı kullanıcılar, şirketi varlıklarının ticaretini durdurmak için kasıtlı bir manevra yapmakla suçladı.

EToro küresel pazar stratejisti Ben Laidler şunları söyledi: "23 Mart 2020'deki piyasanın en düşük seviyesinden bu yana, Dogecoin belki de şaşırtıcı bir şekilde fiyat performansında lider oldu ve Tesla'dan az farkla daha iyi performans gösterdi.

"Bu arada, pazarın en büyük kripto varlığı olan bitcoin, Apple, Amazon ve Meta'yı geçerek son düşüşüne rağmen diğer büyük teknoloji hisselerinden daha iyi performans gösterdi."

Tokenin fiyatı, Musk'ın şaka para birimini tanıtan bir mem telaşı yayınlamasının ardından 2021'de yaklaşık yüzde 4.000 arttı.

Teslimat devi Amazon, 11 Nisan'dan bu yana fiyatında yüzde 30'luk bir düşüş gördü ve hisse senedi bugün erken saatlerde 2132,60 $'a (1725,19 £) ulaştı - 3011,34 $'dan (2468,75 £) düştü.