Almanya'da 16 yıl süren Angela Merkel döneminin ardından başbakanlık koltuğuna oturan Olaf Scholz, Türkiye'ye ilk ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Ziyaretin öncelikli gündeminde Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler yer alırken, görüşmede iki ülke ilişkilerinin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin ilerletilmesi konusunun da ele alınması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ankara'ya inmesinin ardından ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine gelen Scholz, mozoleye çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Scholz, daha sonra Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzalayan Scholz, deftere şunları yazdı:

"Modern Türkiye’nin kurucusu büyük Avrupalı devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’e derin saygıyla. Bu gibi zor dönemlerde Türk ve Alman halkları arasındaki bağlılık özel bir değere sahip."

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Saat 16.00'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz'u resmi törenle karşıladı.

Scholz'un bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Scholz'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Scholz'un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde İstiklal Marşı ile Almanya Milli Marşı çalındı. Scholz, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Scholz, merdivenlerde Türkiye ve Almanya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

İkili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan, Scholz onuruna resmi akşam yemeği verecek.

HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?

İlk defa yüz yüze görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz görüşmesinin ana gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşı ve bu süreçte yürütülen diplomatik görüşmeler olacak. Görüşmede, Antalya’da geçtiğimiz günlerde Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının yaptığı görüşmenin sürdürülmesi için atılabilecek yeni adımlar da değerlendirilecek.

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki ilk üst düzey temasın Türkiye’de gerçekleşmesinin Antalya Diplomasi Forumu’nun amacına ulaşmaya başladığını gösterdiğini söylemişti.

ENERJİ KONUSU DA MASADA

Görüşmede, küresel salgın ve ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enerji fiyatları ile enerji tedariği konusunda gündeme gelebilecek muhtemel sıkıntıların masaya yatırılması bekleniyor.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da bulunan terör örgütü FETÖ mensuplarının iadesi konusunda daha önce Angela Merkel’e sunduğu dosya ile ilgili Scholz’la da görüşeceği belirtiliyor.