Lagün nedir? Deniz kulağı nedir? Özellikleri nelerdir? Lagün nasıl oluşur? Lagün nerelerde görülür?  Akıntı ve dalga birikim şekilleri nelerdir? Dış kuvvet nedir?

Lagün nedir? Özellikleri nelerdir?

Denizden kıyı kordonu ile ayrılan göl. Bu kıyı kordonu, bir set veya dar bir kanal da olabilir. Lagünler, bir akarsuyun taşıyıp getirdiği kumları, kıyıya yığması ile olduğu gibi, denizin sürükleyip getirdiği çakıl, kum ve molozların bir koy veya körfez önüne yığılmasından da meydana gelebilir. Ekseri lagünler, dar bir kanalla denize irtibatlıdır. Kanalın dar olması; dalga, med ve cezir gibi olayları buralarda hissettirmeyeceğinden deniz tekneleri için barınacak yer olarak kullanılmasını sağlar. Mercan iskeletlerinin birikmesiyle meydana gelmiş atollerin ortasındaki göle de lagün adı verilir.

Memleketimizdeki kıyı kordonları arasındaki lagünlere, Marmara Denizi çevresindeki birçok yerlerde rastlanır. Bunların ekserisi çok küçüktür. Enez’deki Dalyan ve Bücürmene gölleri ile bunların doğusundaki Tuz Gölü, Tuzla Gölü, iğneada civarındaki Kocagöl, Homam Gölü, Güney Marmara kıyılarının küçük deltalarında rastlanan Hoyrat Gölü, Tahir Gölü, Dalyan Gölü böyledir. Lagünlerin en büyükleri, biri Karadeniz kıyısında, ikisi de Marmara kıyısında olmak üzere üç tanedir. Karadeniz kıyısındaki istanbul’un su ihtiyacının bir kısmını karşılayan Terkos Gölüdür. Marmara kıyısındaki ise Büyük ve Küçük Çekmece gölleridir. Lagün göllerine denizkulağı da denmektedir.