Uğur Mumcu'nun kardeşi Ceyhun Mumcu, sosyal medya hesabından faiz tartışmlarına dair açıklamalarda bulundu. Mumcu, Mülkiye yıllarını hatırlatarak 'yüksek faizi' savunan arkadaşlarına sitem etti.

Ceyhun Mumcu, sitemini "1960'larda Mülkiye öğrencisiyken tüm solcu sınıf arkadaşlarımla beraber faize karşıydık. 'Faiz yüksek olmalıdır' diyen kantinde dayak bile yerdi. Ben faize yine karşıyım ama şimdi şöhret sahibi olan bazı sınıf arkadaşlarım faiz düştükçe veryansın ediyor. Onlar mı değişti ben mi? O yıllardan beri liberaller 'enflasyon sebeptir faiz sonuçtur' deyip kenara çekilir. Oysa solcular faizin temelindeki sınıf mücadelesini ortaya koyar. Buna göre: Sanayici kredi çekince ödeyeceği faizi azaltmak, finans kapital de alacağı faizi arttırmak ister. Elde edilen kârdan finans kapitalin ne kadar, sanayicinin ne kadar pay alacağı da bunların kendi aralarındaki mücadeleye bağlıdır. Bu mücadele faiz oranını belirler. İşçiler ile sermaye arasındaki mücadele de ücret ve diğer sosyal hakları belirler. Biz Mülkiye'de bunları öğrendik. İşçiden ve üreticiden yana olduğumuz için solcu olduk. 24 Ocak 1980 kararlarına, küreselleşme adı altında emperyalizme, özelleştirmelere bu yüzden karşı çıktık." sözleriyle dile getirdi.

Devletçilik, kamuculuk gibi kavramları hatırlatan Mumcu, "Şimdi liberal siyasetleri bize sol diye, muhalefet diye yutturmaya çalışıyorlar. Küresel sermayeye güven vereceklermiş! O siyasetler zaten 40 yıldır ve AKP'nin ilk yıllarında uygulandı. Sonuç ortada. Bu ortamda kamuculuğu, planlı ekonomiyi, devletçiliği, tarıma destekleri, ithal ikamesini, sabit kambiyo rejimini, milli paralarla uluslar arası ticareti gündemine almayan muhalefet solcuyum, Atatürkçüyüm dese de ben inanmam. Ekonomik Kurtuluş Savaşından söz edildiğinde de bu kavramlar gündeme gelmezse savaşı zor kazanırız. Kayıkçı kavgasını bırakıp bunları tartışmanın zamanı gelmedi mi?" dedi.