Lozan Barış Antlaşması hakkında yıllardır devam eden 'gizli madde' tartışmasına noktaya koyacak açıklamalardan biri CİMER'den geldi. Lozan Antlaşması'nın gizli maddesi olduğu iddiaları hakkında bir vatandaş CİMER’e ‘’Lozan’da gizli madde var mı?’’ şeklinde bir soru sordu. CİMER bu soruya kısa süre içerisinde cevap verdi.

LOZAN ANTLAŞMASI'NDA GİZLİ MADDE VAR MI? TARİHÇİLER  AÇIKLADI...

İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünde yer alan Prof. Dr. Mustafa Budak, ‘’Lozan süresiz bir anlaşmadır. Gizli bir maddesi de söz konusu değil. Anlaşmanın orijinali de tüm evrakı da ortada. Öte Yandan bu iddialar araştırıldı zaten. Olsaydı bulunurdu. Varsa çıkarsınlar. Gerçeklikle ilgisi yok, dedikodudan başka bir şey değil. Bilimsel bir değeri de yok.” ifadelerini kullandı. Marmara Üniversitesi tarih profesörü Prof. Dr. Ali Satan, ‘’Lozan’a dair tüm evrak, raporlar ortada. Aradan 100 sene geçti, olsaydı mutlaka ortaya çıkardı. Tarih bilimi açısından elde geçerli hiçbir veri yok.” ifadelerini kullandı. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevtap Demirci ‘’İngiliz arşivlerinde görmediğim, araştırmadığım belge kalmadı. Dışişleri belgeleri, istihbarat raporları, savunma bakanlığı belgeleri, akla gelen ne varsa. Gizli bir madde olduğuna dair en ufak bir veri yok. Türk arşivlerini de aradım. Orada da yok. ‘Var’ diyenler ispat etsin. Olmayan şeyin ispatı olmaz çünkü.’’ açıklamsında bulundu.

CİMER AÇIKLADI! LOZAN ANTLAŞMASI'NDA GİZLİ MADDE VAR MI?

Bahtiyar Süha Keskin adlı bir vatandaşın ‘’Lozan’da gizli madde var mı?’’ sorusuna cevap veren CİMER ‘’Lozan Barış Antlaşması’nda gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkarmamıza engel teşkil eden bir madde yer almamaktadır.” sözlerini kullandı.