Japon Firma Icom’dan IC-V82 model telsizlerde meydana gelen patlamalarla ilgili yapılan açıklamada patlayan cihazların sahte olabileceği ifade edildi.
"10 YIL ÖNCE ÜRETİM DURDU, PATLAYANLAR SAHTE OLABİLİR"
Açıklama şu şekilde; IC-V82, 2004 yılından Ekim 2014'e kadar üretilen ve Orta Doğu da dahil olmak üzere ihraç edilen bir el telsizidir. Yaklaşık 10 yıl önce üretimi durdurulmuş ve o zamandan beri şirketimizden sevkiyatı yapılmamıştır. Ana üniteyi çalıştırmak için gereken pillerin üretimi de durdurulmuştur ve sahte ürünleri ayırt etmek için bir hologram mühür takılmamıştır, bu nedenle ürünün şirketimizden gönderilip gönderilmediğini doğrulamak mümkün değildir.
SIKI İHRACAT KONTROLLARI
Icom, sıkı ihracat kontrollerinin yapıldığını vurgulayarak, “Yurtdışı pazarlara yönelik ürünler yalnızca yetkili distribütörlerimiz aracılığıyla satılmaktadır. Ayrıca, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından öngörülen güvenlik ticareti kontrol düzenlemelerine dayanan bir ihracat programı (Icom Güvenlik İhracat Kontrol Programı) oluşturduk ve sıkı ihracat kontrolleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
ART ARDA GELEN PATLAMALAR
Lübnan’da dün meydana gelen patlamalarda, 20 kişinin hayatını kaybettiği, 450 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Hafta başında çağrı cihazlarında meydana gelen patlamalarda ise 12 kişi yaşamını yitirmiş, 2 bin 750 ila 2 bin 800 kişi de yaralanmıştı.
İngiliz medyası, Lübnan halkının meydana gelen patlamalar sonrası korku yaşadığını, hiçbir elektronik aletin güvenli olarak görülmediğini yazdı. Lübnan'daki patlama dalgasını başlatan çağrı cihazlarının Hizbullah üyelerinin eline nasıl geçtiği sorusu, yanıt bekliyor
ÖNLEMLER ARTTI
Lübnan sivil havacılık yönetimi, artık yolcuların hiçbir uçağa yanlarında çağrı cihazı ya da telsizle binemeyeceğini açıkladı. Resmi haber ajansı NNA, getirilen yasağın kargo ve bagajları da kapsadığını bildirdi.
Yasak derhal uygulamaya girecek ve havalimanı güvenlikleri yolcuların yanındaki telsiz ve çağrı cihazlarına el koyacak.
Lübnan'da Salı günü Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları, Çarşamba günü ise telsizler eş zamanlı olarak patladı. Ülkeyi birbirine katan seri patlamalarda en az 32 kişi hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı.