İki aydır lösemi tedavisi gören değerli bilim ve sanat insanı Dr. Mahmut Kanık dün vefat etti.  1951 yılında Kırşehir’de doğan Kanık, dil ve edebiyat eğitimi aldı. Liselerde yabancı dil öğretmenliği yaptı. Çeşitli yüksek okullarda ve fakültelerde İslâmî Türk Edebiyatı, Fransız Edebiyatı, Semantik ve Yabancı dil dersleri okuttu. Fransızca, İngilizce ve Arapça’dan çeviriler yaptı. 

ÇOK SAYIDA ESER VERDİ

Diriliş, Yedi İklim, Hece, Bürde, İpek Dili, Kitap Dergisi, Bursa’da Sanat ve Edebiyat, Bursa Furkan Günlüğü, İnkaya Çınarı, Revizyon gibi dergilerde yazdı, çeviriler yaptı, sanat-edebiyat değerlendirmelerinde bulundu.

Başlıca yayınlanmış eserleri: İbn Hazm’dan: Güvercin Gerdanlığı, Sevgiye ve Sevenlere Dair, İbn Arabî’den: İlâhî Aşk, Nurlar Risalesi - İttihadü’l Kevnî Risalesi, Fenâ Risalesi -Arzuların Tercümanı, Marifet ve Hikmet, Harflerin İlmi, Hakikat ve Tefekkür, Frithjof Schuon’dan: İslâm’ı Anlamak, İslâm’ın Metafizik Boyutları, René Guénon’dan: İslâm Maneviyatı ve Taoculuğa Toplu bakış, Modern Dünyanın Bunalımı, Niceliğin Egemenliği ve Çağın Alâmetleri, Necip Fazıl Kısakürek’ten: Younous Emré, (Fransızca) Arthur Rimbaud’dan: Cehennemde Bir Mevsim - Aydınlanışlar, Anne Marie Delcambre’den: Allah’ın Resulü Hz. Muhammed, Muhammed Hamidullah’tan: Aziz Kur’an, (Abdulaziz Hatip ile), Kur’an’ı Kerim Tarihi, (Abdulaziz Hatip ile), Mustafa Fevzî’den: Vahdet-i Vücûd Meselesi, (Fatma Zehra Kavukçu ile), Hızlandırılmış Arapça, Dört İklimden Esintiler.