1313 yılının 26 Ekimini 27sine bağlayan Regaib Kandili Gecesinde, Yiğit Türkmen Lideri Saruhan Bey, Manisa'yı, Romalılardan fethederek Türkleştirir ve bir İslam yurdu yapar.
 

Manisa Kalesi'ni fethettiğinde kalenin içine hemen bir mescid yaptirir. Adı da FETİH MESCİDİ konur. (Hacet Mescidi olarak da bilinmektedir.)

Bu mescid, Manisa'nın ilk mescidi, ilk namazgahıdır.

Atamız Saruhan Bey'den bugün dek bize kalan tek miras, bu mesciddir.

Bugün bu mescid ve Manisa Kalesi bakımsızlıktan ve ilgisizlikten alkol alanların mekani olmuş durumdaydı.

Parcalanmis alkol şişelerinden cam kırıkları ve naylon poşetlerden, çöplerden mezbelelik haline gelmiş durumdaydı.

Romalılardan Manisa'yı kan vererek, can vererek alan atamız Saruhan Bey'in ve o mümtaz ordusunun kemikleri sızlıyordu..

Bir yer, mescid haline getirildi ise, kıyamete kadar orası mesciddir.

Manisa'ya hakim tepede bulunan Manisa Kalesi'nin içindeki bu mescidin sadece iki duvari kalmış, içi açık meyhaneye ve çöplüğe dönüşmüş durumdaydı.

Atalarımızın kan verip, can verip aldıkları bu topraklarda nimetler içinde huzurla yaşarken, atamız Saruhan Bey'den kalan tek miras olan bu FETİH MESCİDİ'ne sahip çıkamayacaksak, veyl olsun bize! diye Ağustos sonlarında feryat ederek haykırmıştık.

Manisa'nın tarihte ilk kez bir TÜRK-İSLAM YURDU haline gelmesinin, yani fethinin sembolü olan bu mübarek mescidin onarım ve hizmete açılmasını kim gündeme taşıyarak ilgili ve yetkililere duyurursa Allah ondan razı olsun.

Saruhan Bey, kaleyi fetheder etmez içine inşa ettirdiği bu fetih mescidini, Manisalılar olarak gündeme taşıyarak, restorasyonu ile birlikte tekrar hizmete açılmasına vesile olmalıyız.

Burası İl Kültür Müdürlüğümüz veya Vakıflar aracılığı ile acilen temizlenerek yeniden Mescid olarak hizmete girmelidir.

Manisalıların her yıl hıdrellezde orada bir yatır var zannederek inançlarımızla uygun olmayan bir takım adetler geliştirerek günaha girmelerini önlemek için de müftülüğümüzce bir tedbir uygulanabilir.

Manisamızın tarihte ilk kez Türk-İslam yurdu olarak, Saruhan Bey tarafından fethedildiğinde yaptırdığı ve bu topraklara adeta bir mühür olarak basılan ilk mescidinin içler acısı halini 30 Ağustos 2018 tarihinde Sayın Selim Özmen ve Sayın Erkan Akbalık Beyler ile birlikte yerine ziyaret yaparak Manisa gündemine taşımış, dillendirmiştik.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=311584712934122&id=100022477874079

O gün bu hususu haber yapan Sayın Vehbi Gönül kardeşime de gönülden teşekkür ediyorum.

https://www.manisadabirgun.com/m/yasam/manisa-nin-ilk-mescidi-alkol-bagimlilarinin-yuvasi-haline-h87000.html

Konuyu sahiplenerek yetkilileri harekete geçiren Büyük Birlik Partisi Manisa İl Başkanı Sayın Ahmet Ay Bey'e, devletin elini uzatma sözü vererek buraya eğilen İl Kültür Müdürü Sayın İbrahim Sudak Bey'e gönülden teşekkür ediyorum.

http://www.manisa45haber.com/binlerce-manisali-akin-ediyordu-gercek-100-yil-sonra-ortaya-cikti/17814/

Tarihimize ve kültürümüze hem bir vefa hem de kutsal mabedimize derin hürmet olarak değerlendirdiğimiz bu mescidin yeniden imar edilerek ibadete açılması husunda bir adım atılmasını coşkuyla karşılıyor, TÜM MANİSA HALKIMIZI, BU SEMBOLİK ANLAMI BÜYÜK VE DERİN OLAN MANİSAMIZIN İLK MESCİDİNE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM!

Bu çağrıya kulak vererek, kamuoyu gündemine taşıyan www.spilhaber. com imtiyaz sahibi, Saruhanlılar Derneği ve Manisalılar Derneği Başkanı Sayın Yunus Emre Şahin Bey’e ve www.manisaburda.com imtiyaz sahibi Sayın Ramazan Duman Bey’e teşekkür ediyorum.

NOT: Bu köşeyazımızda amacımız tarih dersi vermek değil, vahim durumda olan tarihi ve manevi bir mekanımızın, manevi bir bilinçle yeniden hizmete girmesidir.

Katledilen tarihimizin onarılmasıdır.

Mescidin ve çevresinin pislikten ve açık meyhane olmasından kurtarılmasıdır.

Atalarımiza ve kutsal mabedlerimize olan vefamızdır.

Manisalılar olarak tarihimize sahip çıkmaktır.

Tarih dersini, onarım yapılır da mescid hizmete girerse, bu konuda yetkin veya ilgili hocalarımız güzel bir konferans ile ele alabilirler.