25 ve 26’ıncı dönem İstanbul milletvekili AK Parti MKYK üyesi Esayan, “Ben Hilal ve Haç’ın bugün birlikte hedef olduğunu düşünüyorum. Tek tanrı inancı ve semavi dinler sadırı altındadır. Patrik Sahak II de buna dikkat çekiyor. Varsın Ayasofya’da Hıristiyanlara yer verilmesin,hiç önemli değil. Ama mutlaka ibadete açılsın.” dedi. Esayan, “Müslüman dostlarımızın edeceği dualar bize yeter. Biz düşman değiliz. Küreselci çeteye karşı diri tek güç “Hilal ve Haç’ın ittifakı” olacaktır. Bunlar birbirine düştüğünde ise yenilgi kaçınılmazdır.” görüşünü dile getirdi.

Esayan, “Hilal ve Haç’ın ittifakı mümkün mü?” başlıklı yazısında Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’ın Ayasofya’nın bir köşesinde Hıristiyanların ibadet etmesi teklifinde bulunduğunu hatırlattı. Maşalyan’ın da mabedin mutlaka ibadete açılması gerektiği görüşünü savunduğunu hatırlatarak, şöyle yazdı:

“Hıristiyanların da Ayasofya’da ibadet edebilmeleri önerisi bazı kesimlerin tepkisini çekti. Bunun benim de karşı olduğum “dinlerarası diyalog” yaklaşımlarını çağrıştırdığı söylendi. Açıkçası Türkiye’de Hıristiyanlık deyince “yedi düvel” ve sömürgecilik akla geliyor. Türkiye’ye yapılan saldırılar “Hilal ve Haç’ın kavgası” şeklinde kavramsallaşıyor. Ben Hilal ve Haç’ın bugün birlikte hedef olduğunu düşünüyorum. Tek tanrı inancı ve semavi dinler sadırı altındadır. Patrik Sahak II de buna dikkat çekiyor. Varsın Ayasofya’da Hıristiyanlara yer verilmesin, hiç önemli değil. Ama mutlaka ibadete açılsın. Müslüman dostlarımızın edeceği dualar bize yeter. Biz düşman değiliz. Küreselci çeteye karşı diri tek güç “Hilal ve Haç’ın ittifakı” olacaktır. Bunlar birbirine düştüğünde ise yenilgi kaçınılmazdır.”