Bilim Kurulu toplantısıyla maske ve karantina uygulamalarında yeni kararların açıklanması beklenirken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hürriyet gazetesinden Hande Fırat'a konuştu. 

Pandemi endemiye döndü denemez

“Dünyanın her yerinde tartışma var. Hükümetler tedbirleri kaldırmak istiyor. Bilimadamları henüz erken diyor. Vakalarda azalma dönemine girdiğimiz kesin. Ancak test yapma kriterleri zorlaştırıldı. Genç yetişkinlerde hastalık hafif geçiyor, bazıları farkında değil.

Buna rağmen azalma var. Ancak azalmayı tam dört kez yaşadık. Bu beşincisi. Çünkü pandemilerde düz çizgi yoktur. Artış dönemi, pik dönemi ve azalma dönemi olur. Yani zikzak bir çizgi çizer. 

Salgın bitti’ psikolojisine girmemeliyiz. Bir gün mutlaka bitecek. Ancak şu anda mı yoksa bir başka dalga daha olur mu bunu bilmek mümkün değil. Pandemi endemiye döndü denemez, dünyada bunu bilecek kimse yok. Üstelik ABD, Çin ve Güney Kore’de vaka sayılarında artış yaşanıyor.”

İş vatandaşa kaldı
Peki ne yapacağız? Özellikle de Bakan Koca’nın “Kişisel tedbirler önce çıkacak” sözünden ne anlamalıyız?

*“Ekonomi ve sosyal hayat canlı tutulmalı ama normalleşme de kontrollü olmalı. 

*İş vatandaşa kaldı. Devlet belli ki maskeyi kaldıracak. Ancak kalabalıkta, kapalı alanlarda, ulaşım araçlarında insanlar kendilerini korumalı. Kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ya da evinde hastası, yaşlısı olanların söz konusu alanlarda maske takmalarında yarar var.

3 olasılık var
Mehmet Ceyhan önümüzdeki üç olasılığı ise şöyle sıraladı:
-“Virüs ortadan kaybolabilir. Yarasaya döner, orada yaşamaya devam eder. Bu durumda aşıya gerek kalmaz.
-Virüs gücünü kaybederek devam eder, kış aylarında hafif solunum yolu enfeksiyonuna yol açar. Aşıya gerek kalmaz.
-Virüs, grip gibi bir ağır hastalık olur. Bu durumda yıllık aşı olunması gerekir.

2-3 hafta önce koranavirüse yakalandığı ortaya çıkan Mehmet Ceyhan aşının önemine bir kez daha dikkati çekerek: “Alınan virüs miktarı da çok önemli” dedi.