Sıkıntı ve kaygıyla birlikte tekrar eden takıntı olarak bilinen Masumlar Apartmanı Safiye hastalığı nedir?

SAFİYE

Temizlik takıntısı var, her şeyin kirli olduğunu düşünüyor, kız-erkek arkadaşlığını kabul etmiyor, biriktirme hastalığı var. Gülben’in geceleri kirlettiği çarşafları apartmanın bir dairesinde saklaması bu temizlik takıntısı ile çelişiyor. "Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu" yaşayan Safiye, yemek yapmak için kullandığı malzemeyi sabunla ve üçe kadar sayarak yıkıyor. Mutfağa farklı bir terlikle girip, kendisi ve Gülben’den başka kimseyi mutfağa sokmuyor. Evin içine yabancıların girmesini yasaklıyor. Kardeşi Han’ın getirdiği çiçeği bile sabunla yıkayarak evin içine alıyor. Bu alışkanlık kendisine zaman kaybettirdiği ve yorduğu için hayatı çok zor geçiyor. Evde yemekler geç pişiyor. Yaşayanlar sofradan aç kalkıyor. Eve dışarıdan yemek getirilmesi yasak. Hasta babaları yemek yetişmediği için ilaçlarını geç almak zorunda kalıyor. Evden dışarı çıkamıyor. Kardeşlerinin aşk yaşamasını, evlenerek evden ayrılmasını istemiyor. Bunu sağlayabilmek adına hırçınlaşıyor. Sosyal ilişkileri çok kötü.

Tüm bu yaşananların temelinde zor bir çocukluk dönemi geçirmesi ve baskıcı bir annenin elinde büyümekten kaynaklanan "anksiyete bozukluğu" yatıyor.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB),insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Obsesif kompulsif bozukluğa (OKB) sahip hastalar, kontrol edemedikleri düşünceleri, korkuları veya imgeleri saplantı halinde yaşarlar. Bu durum hem kendileri hem de çevresindekiler için son derece rahatsız edici olabilir.

Bu düşüncelerin ürettiği kaygı, gerginlik, kendini tekrarlayan davranışları, ritüeller veya rutinlerin zorunlu hale gelmesine neden olur. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastaları tüm bu zorunlulukları, takıntılı düşünceleri önlemek veya ortadan kaldırmayı sağlamak amacıyla tüm bunları bir rutin haline getirir.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastaları takıntılarını görmezden gelmeye ya da durdurmaya çalışsa da bu durumu engelleyemeyeceği gibi endişelerini de artırır. Kişi, stresini hafifletmek için zorlayıcı eylemlerde bulunmaya başladıkça kendin zorlar. Takıntılı düşünceler veya dürtülerden kurtulmaya çalışsalar da bu durum bazen daha kötü sonuçlara neden olabilir.

OKB TEDAVİSİ

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavi edilmediği takdirde kendiliğinden iyileşmeyebilir, bu nedenle tedavi almak son derece önemlidir.

Kişi, zihinsel hastalıkların teşhisi ve tedavisi için özel olarak eğitilmiş bir sağlık uzmanına yönlendirilebilir. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisinde en etkili yaklaşım, ilaçları uygun terapiler ile birleştirmektedir.

Davranış Terapisi

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastalarında sıklıkla görülen abartılı veya takıntılı düşünceleri azaltmaya odaklı bir tedavi yöntemidir.

Amaç, Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan kişilere, zorlayıcı davranışlarda bulunmadan kaygı yaratan inançlarıyla yüzleşmeleri konusunda yardımcı olmaktır.

İlaç Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastalarında beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yönelik ilaçlar kullanılabilir.