Mavi Balina (Blue Whale) gibi oyunlar varken FETÖ’ye gerek yok!

Türkiye Cennetgibi bir ülke.. Hal böyle olunca da tüm Dünya’nın gözü Türkiye’nin üstünde her yönden bir savaşın içinde yurt mücadelesi veriyoruz. Ordumuz sınır ötesinde teröristlerle, çocuklarımız ve aileleri sınır içinde teknolojinin getirdiği zararlardan evlatlarını koruma mücadelesi ile topyekün savaştayız.

Dünya teknoloji haritasını şöyle bir incelediğimizde her taraftan saldırıların adresi Türkiye’yi gösteriyor. Bu tehlikelerden bir tanesi de sosyal medyada yayılmaya devam eden son günlerde ulusal kanalların da sık sık ekranlarına getirdiği talimatın 50. Gününde ya da 50. Talimat da emir alıcıyı intihara teşvik eden “Mavi Balina” (Blue Whale) saçmalığı. Sosyal medya, gazete ve televizyonların gündeminden düşmeyen bu oyunu, oyunla alakası yok bu saçma talimatlar ve yalanlar zincirini bir tanıyalım.

Öncelikle şunu belirtmeliyim Oyunun geliştiricisi 2016 yılı Kasım ayında tutuklandı. Hakimin karşısına çıkarılan Budeikin, duruşmalardan birinde, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını “biyolojik atıklar” olarak tanımlamış ve bu “biyolojik atıkları” yani aptalları dünyadan temizlediğini ima etmişti. 22 yaşındaki Philipp Budeikin, Rusya’da çıkarıldığı mahkeme tarafından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak en az 15 intihar vakası ile ilişkilendirilen Budeikin’e verilen bu ceza Rus kamuoyunda ve Dünya’da tartışma yarattı.

Mavi Balina Oyunu Rusya’nın Sosyal Medya Ağı olan VK (https://vk.com/) internet sitesi üzerindeki gruplardan özellikle 12-23 yaş arası çocuk ve gençleri hedef alan bir ölüm oyunudur.

Oyunun teması Gruplardan ikna ettikleri çocuklara ve gençlere fiziksel şiddet içeren eylem ve emirleri sırası ile uygulatarak Oyunun 50. gününde Oyuncuyu intihara teşvik etmek şeklinde.

İntihar emrini yerine getirmeyen oyuncular ailesi ve sevdikleri ile tehdit edilmekte ve intihara zorlanmaktadır. Oyun İnternetteki yasal oyun platformlarında bulunmamaktadır. Oyuna giriş internetin karanlık dünyası olarak bilinen DEEPWEB üzerinden gelen bir link ile başlıyor. Dolayısı ile bu oyunun kaynağının tespiti ile alakalı ciddi sorun teşkil etmektedir. Bu husus ile ilgili Ulaştırma Bakanımız Oyunun sabit ve spesifik bir internet adresi olmadığından engellemeye yönelik bir işlem tesis edilememekte olup, BTK Başkanlığınca sözde oyun hakkında internet kullanıcıları için gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır” dedi.

Oyun ile ilgili ürkütücü bazı emirler aşağıdaki gibidir.

  1. Bir jilet aracılığı ile elinize, “f57” çizin ve fotoğrafını gönderin.
  2. Sabah 4:20’de uyanın, size gönderilen ürkütücü ve korkunç videoları izleyin.
  3. Kolunuzu derin olmayacak şekilde 3 kez damarlarınızla birlikte kesin ve fotoğrafını gönderin.
  4. Bir kağıt üzerine balina resmi çizip fotoğrafını gönderin.
  5. Eğer bir balina olmaya hazırsanız, bacağınızı keserek evet çizin. Yoksa, kendinizi birçok kez cezalandırma amaçlı kesin.
  6. Verilen şifreli görevi çözün.
  7. Elinize, “f40” çizin keserek ve fotoğrafını gönderin.
  8. VKontak ta durumunuza, “#ben_balinayım”(Rus. #я_кит) yazın.
  9. Korkularınızı yenin.
  10. Sabah 4:20’de uyanın ve çatıya çıkın. Çıktığınız çatı ne kadar yüksek olursa, o kadar iyi.
  11. Elinize, keserek bir balina resmi çizin ve fotoğrafını çekip gönderin.
  12. Gün boyu ürkütücü ve korkunç videolar izleyin.
  13. Onların size gönderdikleri müzikleri dinleyin.
  14. Dudağınızı kesin.
  15. Elinize defalarca iğne batırın.
  16. Kendinize acı verecek bir şey yapın ve hasta olun.
  17. Bulabildiğiniz en yüksek çatıya çıkın ve çatının kenarına gidip bir süre bekleyin.
  18. Bir köprüye gidin ve köprünün kenarında bekleyin.
  19. Bir vinç bulup tepesine çıkın ya da en azından çıkmayı deneyin.
  20. Güvenilir olup olmadığınız, yetkililer tarafından kontrol edilecek.
  21. Skype aracılığıyla bir balina, yani sizin gibi bir oyuncu veya kurucu ile konuşun.
  22. Bir çatıya çıkın ve bir süre boyunca, çatının köşesinde bacaklarınızı sallayarak oturun.
  23. Başka bir şifreli görevi çözün.
  24. Gizli görev.
  25. Bir balina ile buluşun.
  26. Kurucu size ölüm tarihinizi söyleyecek ve bunu kabul etmek zorundasınız.
  27. Sabah 4:20’de uyanıp bir demir yolu bularak raylarda gezin.
  28. Gün boyu hiç kimse ile konuşmayın.
  29. Balina olduğunuza dair yemin edin.

(Unutulmamalı, bu oyundan talimat alıp oyuna devam eden çocukların 51. Günü görme şansları yok. Çünkü 50. talimat “ölüm” talimatı olan “intihar” talimatıdır.

Ülkemizde ise kriminal olarak Adli vaka olarak kayıtlara geçen 3 ölümlü İntihar vakası gerçekleşmiştir. Ulusal medyamız gazete radyo ve televizyonlarda konuya yüksek hassasiyet göstermiştir. Yapılan yayınlarla ve uzmanların tavsiyeleri ile kamuoyu bilgilendirilmeye çalışılmıştır. Bu dönemde yaptığımız çalışmada Mavi Balina oyunu aramaları Google’da yüksek oranda aratılmış olup bu durum merak edilmiştir.

Biz de hem bu konu hem de Sosyal Medya Etkileri ile diğer oyunlardaki tehdit ve tehlikelere dikkat çekmek amacı ile İstanbul Ataşehir ve Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile birlikte kurmuş olduğum Siber Suçlar ile Mücadele Platformu (USSUM) çatısı altında Teknovia’nın Medya Sponsorluğunda “Tekno Şenlik” adı verdiğimiz bir proje başlattık.  Proje bu iki ilçede (Maltepe’de 43 Orta-Lise, Ataşehir’de 42 Orta-lise) 80 bin öğrencimizi ve öğretmenlerimizi bilgilendirme şeklindedir. “Teknolojinin Çocuklarımız Üzerindeki Etkileri , Oyunlardaki Gizli Şifreleri, ve Sosyal Medya, Sosyal Yaşam ve Gençlikkonularını anlatmaktayız. Proje yarı yıl tatilinden 2 hafta önce başladı, yarı yıl tatili nedeni ile kısa bir ara verildi. Yarı yıl tatilinden hemen sonra hızlı bir şekilde etkinliklere tekrar başlandı. Çünkü her geçen gün aleyhimize işliyor ve ardı ardına Türkiye’mizin değişik il ve ilçelerinden evlatlarımızın intihar haberleri gelmeye devam ediyordu. Ertesi gün olsun bir an önce okullarımızda öğrenci ve öğretmenlerimizle buluşalım bilgilendirmelere devam edelim düşüncesi ile sabah edemez oldum. Maltepe ve Ataşehir Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bağlı okullarımızda şu ana kadar her gün yapılan etkinliklerde toplamda 42 okul 43 Bin Öğrenciye (gencimize) ulaşmış bulunmaktayım. Yapmış olduğum konferanslarda dikkatimi çeken detay şu şekildedir.

Öğrencilerimize şu soruyu sorduğumda “Sosyal medyada yayılan bir oyun var biliyor musunuz “ Neredeyse Öğrencilerimizin tamamı “Mavi Balina” veya Blue Whale şeklinde cevap vermektedir. Bu tehlikeli intihar oyununu merak edip araştıranların sayısı oldukça fazla olduğu gibi bazı öğrencilerin de bu oyuna bir şekilde dahil olup görevleri yerine getirdiklerini anlattılar. Hatta basına yansımayan İntihar vakalarının da yaşandığını üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Dikkatimi çeken başka bir unsur ise okul idarelerinin ve öğretmenlerimizin bir kısmı bu oyunu konferansta öğreniyorlar olması. Konu ile alakalı gerekli bilgilendirmeleri yetkili mercilere yaptım.

Bu oyunu oynama sebepleri;

  • Çocukların büyük bir bölümü bu tehlikenin farkında biliyorlar ama bir yandan da merak duygularını bastırmaya çalışıyorlar. Tehditler karşısında birçoğu ailelerini korumaya çalışıyor. Bir kısmı kendi açıklarının aileleri tarafından öğrenilmesini istemeyip oyun kurucunun tehditlerine boyun eğmek zorunda kalıyor. Bir kısmı da oyunu çocukluktan kurtulma olarak görüyor bu durumla diğer arkadaşlarına hava atıyor.
  • Tehdit altındaki çocuklar genelde aile problemleri olan içine kapanık oyun bağımlılığı okula devam sorunu gibi sorunları olanlar. Bu çocukların sıkı bir şekilde takip edilerek aileleri ile iletişim halinde olmak gerekir. Ayrıca bu çocuklar oynadıkları oyunu diğer arkadaşlarına anlatarak (sosyal medyada, okulda) oyunun yaygınlaşmasını da sağlıyor.
  • Okul idareleri ve öğretmenlerin bu konuda bilgilendirmeleri sağlanarak çocuklar üzerinde daha dikkatli bir gözlem yapılması faydalı olabilir.
  • Okul ve okul aile işbirliği arttırılarak bu konuda aileleri bilgilendirilip konuya dahil edilmesi gerekiyor. Öğretmenlerimiz okulda, ailelerimiz evde gözlemleyerek ve dikkat ederek çocuklarımızı bu tehlikeli oyundan ve oyunlardan koruyabiliriz.
  • Bazı aileler geçim sıkıntısı nedeni ile baba 2 işte çalışmak zorunda kalabiliyor. Ya da hem anne hem de baba ikisi de birden çalışıyor, gerekli ilgi ve alakayı evlatlarına gösteremiyor boşlukta kalan çocuklar mutlu olmak için çareyi ailede değil başka yerlerde arıyor.
  • Bazı çocuklar istediği bölüme gidemediğinden okulu sevmiyor. O’nun için zor gelen derslerden kurtulmanın yolunu oyun ya da sosyal medya da arıyor. Bu tür çocuklar başarısız olduğu derslerinden kaynaklanan öz güven eksikliği nedeni ile hem öğretmenleri, hem arkadaşları, hem de aileleri ile iyi ilişkiler kuramıyor.

Sonuç olarak çok daha çarpıcı bir detaya ulaşmış bulunmaktayım. Okullarda konferans verdiğimiz süre çerçevesinde sosyal medyada bir oyun var dediğimizde, konferans salonu daha sözümü ve sorumu tamamlamadan “MAVİ BALİNA” (BLUE WHALE) diyerek cevap veriyor. Kim bu oyunu biliyor? Dediğimde hemen hemen tüm konferans salonu elini kaldırıyor. Bu oyunu oynamak için kim araştırdı? Dediğimde; seminer verdiğim her konferans salonunda yarısı elini kaldırıyor. Peki talimatları biliyor musunuz? Bu oyunlardan talimat alarak oynayan var mı? Dediğimde; en az 2 kişi bu oyundan talimat alıp, uyguladığını anlatıyor. Arkadaşı oynayan var mı? Dediğimde ise salonda el kaldırmayan öğrencilerin dışındakiler en az 4 kişi bir birini gösteriyor bu durum da salonda 2 kişinin değil daha fazla kişinin bu talimatlar zincirinin içinde olduğunu gösteriyor. Biz direkt olarak el kaldıran 2 kişi ile yetinelim ve bir istatistik yapalım.

Emir vericiler oyuna dahil ettikleri her kişinin aile bilgilerini ve tüm sırlarına bu sayede ulaşabiliyor. Çocuklarımız ilk önce ebeveynlerini koruma ve kendi sırlarının ortaya çıkmaması için bu oyunları oynamaya başlıyor. Emir Alıcıların aldıkları her gün farklı emirler; onların ahlak, yükseklik, korku, etrafına zarar vermeme, insanlık vb değerlerini, duyguları ortadan kaldırıyor ve emir alıcılar ya kendini ya da bir başkasını yok etmek için hazırlanıyor.

O zaman şu soruyu kendime sormaktan alı koyamıyorum. Anne, Baba Öğretmenlerin, farkında olmadan çocuklarımızın hayal dünyasına girenler onların beyinlerini kendi kurguları için bir veri tabanı haline dönüştürenler kim? Ya da kimler?

Ataşehir ve Maltepe İlçe Milli Eğitime Bağlı okullarda konferans salonu mevcudu ortalama 100 kişi. Bizim ulaştığımız her 100 kişiden 2 kişi bu oyunu oynuyor ve talimatları uyguladığından yola çıkacak ve bu orantıyı baz alacak olursak Türkiye’de bu kategoride 17 Milyon Öğrenci var bu demek oluyor ki 340 Bin öğrencimiz bu oyun ile bire bir muhatap, emirler alıyor uyguluyor ve bir ölüm makinesi haline dönüştürülüyor.

Yukarıda emirleri sırlamamın sebebi talimatlar hiç değişmiyor. Emir vericiler aynı. Peki nasıl oluyor da hangi sistemden ve kaç kişi ile 340 Bin öğrenciye aynı anda emir verilebiliyor. Bu öğrenciler ya da oyunu oynayıcılar yönetilebiliyor. Bu nasıl bir sistem? Nasıl bir güç? İşte tam bur da belki de ileride Dünya’mızın başına bela olacak “yapay zeka”  akla geliyor. Kim bilir belki de şimdiden Türkiye’nin başına bela edilmiş olabilir.  Kim bilir? Kendi Çocuğumuz tarafından öldürülebilir. Ya da siyasi parti veya devlet yöneticilerinin kendi akrabaları tarafından imha edildiğine şahitlik edebiliriz.

Çocuklarımız ile alakalı bir karar vermeliyiz. Çocuklarımızın geleceğimizin teminatı olduklarını bilerek, idrak ederek, kapattığımız odalardan dışarı çıkarmalı, yavrularımızı başkası dinlemeden biz dinlemeli, elinden tutup yüreğimizde ne kadar sevgimiz var ise onlara vermeli, tanımadıkları kişiler değil, onların arkadaşları bizler olmalı ve beyinlerinde bizim ile alakalı tüm olumsuz yargıları yok etmeliyiz yoksa yarın çok geç olabilir.

Selam ve Dua ile… Allah’a Emanet Olun…