Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden bütçe görüşmelerinde AK Parti grubu adına TBMM Bütçesi üzerine söz alan AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz; Türkiye’nin koalisyonlar döneminde yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi: “Gazi Meclisimiz, Milli İradeyi Hakim kılma anlayışıyla kurulduğu günden bu yana 100 yılı geride bıraktı. Milletimiz adına kanlı ve acı bedellerin ödendiği dönemlerden geçti. Değişik şekillerde birçok darbenin, bombalamanın, muhtıranın muhatabı oldu. Tehditlere maruz kaldı. 94 yılda 65 hükümet kuruldu. Askeri vesayetin işaret etiği isimlerin Başbakan, Cumhurbaşkanı seçilebildiği, Bakanların otel odalarında pazarlıklarla belirlendiği, Meclisten güvenoyu alamadığı halde ülkeyi yöneten Başbakanların olduğu dönemleri yaşadı.”

GÜVENOYU ALAMAYAN HÜKÜMETLER
“Parlementer sistemin cari olduğu bu dönemler, darbelerin, hükümet krizlerinin, koalisyon kavgalarının tetiklediği ekonomik bunalımlar ve siyasi istikrarsızlıklar tarihidir. Ülkemizin yıllarını heba eden, şimdi ise altılı masanın çözüm olarak sunduğu Parlamenter sistemin ülkemize yaşattığı kaosları hatırlatma adına sadece bir dönemini Milletimizle paylaşmak istiyorum. 1973 Seçimleri: Ecevit 1. Parti olur. Hükümeti kuramaz. Demirel’e görev verilir, O da kuramaz. 100 gün boyunca ülkede hükümet kurulamaz. 1974 yılında MSP-CHP koalisyonu kurulur: ancak 10 ay devam edebilir. Partiler Hükümeti kuramayınca Sadi Irmak Başbakan atanır ve Meclisten güvenoyu alamadan 5 ay devam eder. 1975 yılında Demirel, Milliyetçi cephe hükümeti kurar: 2 yıl sürer.”

115.TUR, 12 EYLÜL DARBESİ OLMUŞTUR
“1977 seçimlerinde Ecevit 1. Parti olur. Hükümeti kurma görevi verilir. Yine Kuramaz.
Azınlık hükümeti kurar, Meclisten güvenoyu alamaz ve 21 Haziran’da istifa eder. 21 Temmuz’da 2. Milliyetçi Cephe hükümeti kurulur. 6 ay sonra CHP tarafından hükümet düşürülür. Ecevit, hükümet için ihtiyacı olan 13 AP Milletvekilini, Güneş Motel’de Bakan pazarlığı ile ikna eder ve hükümeti kurar. Bu, 7 ay içinde kurulan 3. Hükümettir(!) 1979 yılında Ecevit istifa eder. Demirel, sağ partilerin dışarıdan desteklediği 10 ay sürecek bir Hükümet kurar. 1980 yılı Mart ayında başlayan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5,5 ay  114.tur devam eder. Meclis Cumhurbaşkanı seçemez. 11 Eylül 1980 günü Meclis, 115’inci tur için toplanır ancak çoğunluk yoktur. Parlamenterler, “Yarın devam ederiz” diyerek binadan ayrılırlar. Ertesi sabah memleket tank seslerine uyanır. 115. tur gelmiştir: 12 Eylül askeri darbesi!..”

BUNLARIN HEPSİ GERÇEKTİR
“Bu ülke bunları mı yaşadı?” diyorsunuz içinizden. Evet yaşadı. Muhalefetin ağız birliği ile istediği Parlementer Sistemin tarihi ve yaşanmış gerçek ve hazin tablosu budur. Şimdi bugün, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini “ucube”, halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanını “tek adam” diye yaftalayanlar, esasında Milletimizi, Milli İradeyi aşağılamaktadırlar. Bakanlık, Başbakanlık koltukları özlemiyle vesayet arayışındadırlar.

“ŞARTLAR OLUŞURSA DARBE YAPMAK MEŞRUDUR ANLAYIŞI”
“Şartlar oluştuğunda darbe yapmak meşru bir haktır” anlayışından gelen, sandıkta yenemediği iktidarı devirmek için orduyu göreve çağıran bu anlayışın, Parlementer Sisteme dönüş arzusunu anlayabiliyoruz.  Cumhurbaşkanını Halkın seçmesine “hayır” diyen bir anlayıştan Milli iradeye saygı duymasını beklemek beyhudedir.”

ASIL HEDEF MİLLET İRADESİDİR
“Gazi meclis çatısı altında Yeni Türkiye Yüzyılımıza Güçlü meclis, güçlü Hükümet, yönetimde istikrar, temsilde adalet anlayışıyla gireceğiz. Kendi seçtiği siyasetçilerin ülkeyi yönetmesini isteyen Milletimiz, Cumhurbaşkanını, Hükümeti ve Parlementoyu seçecek ve yetkilendirecek tek mercinin Millet iradesi olduğunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini kabul ederek ortaya koymuştur. Ülkemize yıllar kaybettiren Hükümet krizlerine ve antidemokratik müdahalelere son veren bu sistem Milletimizin bir tercihidir ve Millete, Milli İradeye inancı olan herkesin bu tercihe saygı duymayı gerekir.”

YENİ SİSTEM TÜRKİYE YÜZYILI HAYALİNİ GETİRDİ
“Milletimiz kararlıdır: Güçlü ve büyük Türkiye yolunda elde ettiği kazanımlarından geriye dönüşe, vesayete, siyasi krizlere, ekonomisini yabancı komiserlerin yönetmesine, 6’lı eşbaşkan güdümünde, yamalı bohça, profili düşük bir Cumhurbaşkanına asla izin vermeyecektir. Bu duygularla 2023 Türkiye Yüzyılı Bütçemizin Milletimiz ve Memleketimiz için hayırlı ve bereketli olmasını cenabı Haktan niyaz ediyor, Gazi Meclisimizi ve aziz Milletimizi saygıyla selamlıyorum.”