Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Favipiravir' ve 'Molnupiravir' ilaçlarının kullanımıyla ilgili yeni düzenlemenin rehbere ekleneceğini duyurmasının ardından katıldığı bir televizyon programında şaşırtıcı açıklamalarda bulundu.

'FAVİPİRAVİR'İN HİÇBİR ETKİSİ YOK'

Prof. Ceyhan, ‘Favipiravir’in Japonların 2014 yılında grip için geliştirdiği bir ilaç olduğunu belirterek, "Arka arkaya yapılan geniş çaplı çalışmalarda hiçbir etkisinin olmadığı görüldü. Ama öyle çalışmalar ile etkin olduğuna karar verildi ki örneğin; 40 kişide yapılan çalışmalar ile. En son Türkiye'de çok merkezli çalışma yapıldı görüldü ki ‘Favipiravir’ ne hastaneye yatış sıklığını ne yoğun bakıma yatış sıklığını ne de ölüm oranını değiştiren bir ilaç değil. Dolayısıyla geldiğimiz noktada ‘Favipiravir’ ve kullanılan birçok diğer ilaç da henüz koronavirüse karşı etkinliği gösterilmiş ilaçlar değil. Biz de bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın rehberinde olmasına rağmen salgının başından beri çocuklara hiç kullanmadık. Henüz mevcut kullanılan, kullanımda olan koronavirüse karşı etkili bir virüs öldürücü ilaç yok" diye konuştu.

'FAVİRİPAVİR ARTIK HERKESE VERİLMEYECEK'

‘Favipiravir’in kullanılmasına gerek olmadığını belirten Ceyhan, "Açıklama şunu gösteriyor; artık herkese bu ilaç verilmeyecek. Ancak doktorun gerekli gördüğü hastalara verilecek. Ama doktorun da neye göre gerek göreceğine dair bir rehber, veri yok. Benim oradan çıkardığım sonuç; isteyen kullanabilir; ama genel anlamda herkese 'kullanın' önerisi yok" dedi.

'YÜKSEK ORANDA KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞEN BİR HASTALIK'

Covid-19'un yüksek oranda kendiliğinden iyileşen bir hastalık vurgusunda bulunan Ceyhan, Sıtma ilacı olan Hidroksiklorokin'in de sakıncalı olduğunu vurguladı. Tadavinin de aşı kadar hızlı gelişmedini ve Bilim Kurulu'nun hata yaptığını belirten Ceyhan'ın ifadeleri şaşırtıcı bulundu.