AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri başarıyla gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatları ile Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü ve destekçileri tarafından "terör koridoru" kurmaya yönelik çalışmaları ortadan kaldırdı.

MGK Bildirisi açıklandı: Güney sınırlarımızda icra edilen ve edilecek harekatlar milli güvenlik ihtiyacının gereğidir
Bu kapsamda ilk olarak 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatan Mehmetçik, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında, güvenliğini tehdit eden terör örgütü DEAŞ başta olmak üzere Suriye'nin kuzeyindeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen harekatın ilk gününde, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus'u, 23 Şubat 2017'de ise Bab'ı, DEAŞ'tan kurtardı.

Harekatla 2 bin 55 kilometrekare alana yayılmış yerleşim yerleri 217 gün içinde terörden arındırıldı.

Mehmetçik, Fırat Kalkanı Harekatı ile 7 ay gibi kısa bir sürede göğüs göğse mücadele eden tek NATO ülkesi olarak 3 binden fazla DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdi.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 29 Mart 2017'de harekatın bittiğini açıkladı, iki gün sonra Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, harekatın başarıyla tamamlandığı duyuruldu. Harekatla Türkiye-Suriye sınırının 104 kilometresinin güvenliği sağlandı, 5 bin 474 terörist etkisiz hale getirildi.

Türkiye'nin Suriye'de terör örgütlerine yönelik ilk sınır ötesi operasyonu olma özelliğini taşıyan Fırat Kalkanı Harekatı, hem terör örgütü DEAŞ'ın bölgedeki faaliyetlerine son verdi hem de bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağladı.