Meltem rüzgarları nedir? Meltem rüzgarları nasıl oluşur? Meltem rüzgarlarının özellikleri nelerdir? Meltem rüzgarları nerelerde görülür?

MELTEM RÜZGARLARI NEDİR?

Meltem rüzgarları genellikle yaz aylarında ve deniz kenarına kıyısı olan bölgelerde görülen rüzgarlardır. Çok kuvvetli olmayan bu rüzgar çeşidi, kuvvetli rüzgarların yokluğunda ortaya çıkmaktadır. Gece ile gündüz arasındaki ısınma ve basınç farkları sonucunda oluşan, gün içinde zıt yönde esen mevsim rüzgarları, basınç farkı az olduğundan hafif hafif eser. Meltem rüzgarlarının 4 farklı çeşidi vardır. Bunlar; Kara meltemi, deniz meltemi, vadi meltemi, dağ meltemidir.

meltem rüzgarları 2

DENİZ MELTEMİ

Isınan kara üzerindeki havanın yükselmesi ile karada bir alçak basınç alanı oluşmaya başlar ve giderek artar. Deniz, özelliği nedeni ile çabuk ısınamaz ve giderek deniz ve kara arasındaki sıcaklık farkı, deniz üzerinde yükselemeyen ve çöken hava, denizin birkaç km. açığında bir yüksek basınç alanı oluşturur. Karadan gelen rüzgârların olmadığı günlerde, deniz meltemi, deniz üzerinde oluşan yüksek basınç alanından kara üzerindeki alçak basınç alanına doğru yönelir ve giderek kuvvetlenir.

Bölgede sıcaklıkların artmasına bağlı olarak özellikle öğleden sonraları, çok daha sertleşir ve güneş battıktan sonra da hızını yavaşlatarak bir süre daha esmeye devam eder.

İzmir çevresinde oluşan deniz meltemine İmbat adı verilir.

KARA MELTEMİ

Kara meltemi, güneş battığı anda, karadan denize doğru esen kuvvetli bir rüzgârdır. Bir tarafta geceleri açık havada hızla soğuyan kara, diğer tarafta ise karanın soğuma hızına yetişemeyen ve karaya göre daha sıcak olan deniz var. Öte yandan, soğuyan havanın çökmesi sonucu kara üzerinde bir yüksek basınç alanı ve karaya göre sıcak olan denizde ise bir alçak basınç alanı oluşur. Bu durum, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru bir hava akımının oluşmasına neden olur.

DAĞ VE VADİ MELTEMİ

Gece hava yoğunluğu az olan yüksek dağlık yerler hızla soğuduğundan, bu yerlerdeki basınç değeri ova ve vadilere göre daha fazladır. Bu nedenle gece rüzgar, yüksek yerlerden ova ve vadilere doğru eser. Bu tür rüzgarlara da dağ meltemi denir. Vadilerde ve ovalarda hava yoğunluğu fazla olduğundan bu türlü yerler, gündüz hava yoğunluğu daha az olan yüksek yerlere göre daha geç ısınmaktadır. Bu durum, gündüz rüzgarın vadi ve ovalardan yüksek dağlara doğru esmesine neden olur. Bu tür rüzgarlara vadi meltemi denir.