Son yıllarda tansiyonun yüksek olduğu Ankara-Washington hattında, geçen hafta dikkat çekici bir gelişme yaşanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemi Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışına yönelik kararını Kongre'ye ilettiğini bildirmiş ve bu gelişme Ankara'da memnuniyetle karşılanmıştı.

Geçen hafta Kongre'nin de onayıyla Türkiye'ye yapılan bu satış, uzun yıllar sonra ABD'nin Ankara'ya yaptığı ilk satış olarak kayıtlara geçti.

"TÜRKİYE'YE F-16 SATMADIK"

Ankara karşıtlığıyla bilinen ABD'li senatör ve Senato Dış İlişkiler Komite Başkanı Bob Menendez de konuyla alakalı bir açıklama yaptı.

Yunan devlet televizyonu ERT'ye konuşan Menendez, Türkiye'ye F-16 satışına karşı olduğunu tekrarlarken, "Türkiye bu şekilde ödüllendirilmek için yeterince bir şey yapmadı. Ben F-16 satışına karşı olmayı sürdürüyorum. Kongre, Türk F-16 sistemlerinin modernizasyonuna yeşil ışık yakmadı; iletişimle ilgili parçaların satışına onay verdi. Erdoğan hükümeti, Yunanistan'a karşı aldığı tavrı değiştirmeli" ifadelerini kullandı.

Türkiye, ABD'den 20 milyar dolar değerinde yeni F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almak istiyor.

"'BİR GECE ANSIZIN GELİRİZ' DİYEN ATİNA DEĞİL"

Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle ilgili de Menendez, "Yunanistan ve Türkiye'deki seçimlerden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler şekillenecek. Yunanistan hükümeti her zaman Türkiye ile barış içinde yaşamak istiyor. Hava sahalarını ihlal eden, kıta sahanlığını ihlal edenler Yunanistan değil. Yunanistan'dan 'bir gece ansızın gelebiliriz' diye açıklamalar yapılmıyor" yorumunu yaptı.