Fransız otomotiv markası Citroen, en ucuz elektrikli modeli olan Ami ile Türkiye'de satışa çıktı. En çok merak edilen modellerden olan Citroen Ami'nin Türkiye'de nasıl bir pazara sahip olacağı ise merak konusu. Fransa'da 7 bin euroluk fiyatla satılan Citroen Ami modeli 1,5 yıldır Avrupa'da yollarda görülürken, elektrikli olması ve boyutları ile dikkat çekiyor.

Şehiriçi ulaşım için radikal bir alternatif olarak sürücülerin karşısına çıkan Citroen Ami, Türkiye'de de merak edilmeye başlandı. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) muaf tutulduğu Citroen Ami'nin Türkiye'de otoyollara çıkışının ve İstanbul'daki boğaz köprülerinden geçişinin yasak olduğunu belirtelim. Citroen Ami Türkiye'de 210 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıktı. 

Citroen ami

İŞTE CİTROEN AMİ'NİN TÜRKİYE FİYATI

Türkiye'nin en ucuz otomobili olarak satışa çıkan Citroen Ami, 210 bin TL'den başlayan fiyatlarla ülkemizdeki müşterilerle buluşacak. Öte yandan, araçtan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) de alınmayacak.

CITROEN AMİ HANGİ EHLİYETLE KULLANILIR?

Türkiye'de Citroen Ami modelinin kullanım için B1 ehliyet şartı istenecek.

Fransa'da B sınıfı ehliyet gerektirmeyen araç için 14 yaşını doldurmuş olmak yetiyor. Diğer Avrupa ülkelerinde bu yaş 16'ya çıkıyor.

CITROEN AMİ MENZİLİ NE KADAR?

Tek bir şarj ile ortalama 70-75 kilometreye kadar elektrikli sürüş menziline ulaşabilen Citroen Ami, 5.5 kWh kapasiteli lityum-iyon bataryalarını 220 Volt (ev tipi) standart prizde 3 saat içinde tam şarj edebiliyor. Araca binen kişi sayısı, hız, yokuş gibi detaylar menzili etkiliyor. Çıkabildiği en yüksek hız ise 50 km/saat.

Tasarımı ile günümüz otomobillerinden farklılaşan araç, bu özelliğini birbirinden ters yöne açılan kapıları ile de gösteriyor. Citroen Ami'de hava yastığı ve ABS gibi güvenlik donanımları ise bulunmuyor.

CITROEN AMİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

2 kişilik oturma kapasitesine sahip olan ve bagajı bulunmayan Citroen Ami, 14 inç büyüklüğündeki tekerlekler ile satışa sunulan araç, 2.41 metre uzunluk, 1.39 metre genişlik ve 1.52 metre yüksekliğe sahip.

Citroen Ami'nin 2 yıl ve sınırsız kilometre garantisi bulunuyor. Aracın bataryalarında da 3 yıl ve 40 bin km garantisi bulunuyor. PSA Türkiye'nin bu araca özel kasko ürünü çalışmaları ise devam ediyor.

- Çevreci bir otomobil, yüzde 100 elektrikli ve parçaları üretilirken geri dönüşümlü malzeme tercih edilmiş

- 2 kişilik bir otomobil, arka koltuk sırası yok, 2 kişi ile şehirde özgürce gezmek için ideal

- 70 km menzili var. Otoyollardan ve köprülerde geçmesi yasak, semtler arası seyahat için yeterli

-Önden çekişli bir otomobil

- Motoru 8 beygir güç üretiyor

-Düşük motor gücü ve hızlanmaya sahip, 45 km maksimum hızlanması var

- 485 kg ağırlığında olan otomobil, neredeyse bir scooter gibi

- Avrupa'da 16 yaş ve üzeri için ehliyetsiz kullanılabilirken Türkiye'de B1 ehliyet şart bulunuyor

- Vites kolu veya debriyaj yok, sürüş özellikleri yalın.