Metatarsalji (Ayak önü ağrısı) hakkında merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Metatarsalji Nedir?
Ayakta parmak kemikleri ile eklemleşen ve tarak kemiği olarak anılan kemikler metatars olarak adlandırılırlar. Metatarsalji ise, Latince ‘Metatarsus’ (tarak kemikleri) ve ‘-algie’ (ağrı) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmekte olup, metatars başlarının olduğu ayak önünde ağrı olması durumuna denir. Metatarsaljisi olan hastalar özellikle yürüme esnasında ayaklarının ön kısmında ağrıdan şikayet ederler.

Metatarsalji kimlerde görülür?
Metatarsaljinin ana sebebi ayak önüne yürüme esnasında binen tekrarlayıcı yüklerdir. Sıklıkla çukur taban (pes kavus) gibi basma kusurları, tarak kemiklerinin boyları arasındaki uyumsuzluklar, halluks valgus gibi deformiteler, geçirilmiş kırıklar, uygunsuz ayakkabı kullanımı, aşırı kilo, aşil tendon kısalıkları gibi nedenlere bağlı olarak görülmekle birlikte; gut, romatoid artrit, sesamoidit, travma veya stres kırıkları gibi patolojiler de metatarsalji ile kendisini gösterebilir.

Metatarsalji hangi şikayetlere neden olabilir?
Özellikle yürüme esnasında ayak önünde, tarak kemikleri altında hissedilen ağrı en sık karşılaşılan şikayettir. Buna ek olarak bu bölgede tedaviye dirençli nasırlaşmalar görülebilir.

Metatarsalji tanısı nasıl konulur?
Metatarsalji tanısı hikaye ve fizik muayene ile konulmakla beraber altta yatan nedenin daha ayrıntılı değerlendirilmesi ve tedavi planının daha sağlıklı yapılabilmesi için ayakta basarak çekilmiş ayak röntgenleri incelenir.

Metatarsalji Hakkında Bilinmesi Gerekenler Metatarsalji nasıl tedavi edilir?
Tedavide ilk olarak cerrahi dışı metotlar kullanılır. Birçok hastada cerrahi olmayan tedavi ile başka bir tedaviye gerek kalmadan tatmin edici bir rahatlama elde edilebilmektedir. Germe egzersizleri, fizik tedavi, ayakkabı değişiklikleri, anti-inflamatuar ilaçlar, kişiye özel tabanlık kullanımı bu amaçla tercih edilebilir.

Cerrahi dışı tedavinin başarısız olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale ihtiyacı ortaya çıkar. Cerrahinin amacı ayak önü basınç dağılımını daha iyi hale getirmektir. Bu amaçla altta yatan nedene bağlı olarak kemik kesileri (osteotomiler), tendon uzatma gibi yumuşak doku müdahaleleri veya kemik rezeksiyonları uygulanabilir.