İslam dini peygamberi Hazreti Muhammed'in (s.a.v) doğum günü olarak kabul edilen ve milyonlarca Müslümanın ibadetler ve dualar ile ihya ettiği Mevlid Kandilini idrak ediyor. Peki Mevlid Kandilinde kılınan namaz nasıl olmalı ve Mevlid kandili kaç rekat namaz kılınır? Tesbih namazı nasıl kılınır?

Bu gece, Yüce Rabbimizin âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) bir kez daha mevlidi şerifini idrak edeceğiz. Kandiller; ışıklarıyla sadece karanlık gecelerimizi değil, aynı zamanda manevî feyziyle de daralan gönüllerimizi aydınlatan, zihinlerimizi berraklaştıran gecelerdir.

Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.

İşte Mevlid Kandili de insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

Mevlid Kandili namazı nedir?

Dinimizde Mevlid Kandili namazı olarak özel bir namaz yoktur ancak 4 rekatlık tesbih namazı vardır. Kandil gecesi teheccüd namazı ve kaza namazları da kılınabilir. Mevlid Kandili kılınması gereken tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

Tesbih namazı nasıl kılınır?

Tesbih namazı toplamda 4 rekattır. Her rekatta 75 adet, toplamda ise 300 kez tesbih duası okunur.

Tesbih duası: "Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym."

Her rekatta 75 kez tesbih duası okunurken şu sıralama dikkate alınır;

- Sübhâneke'den sonra 15 kez okunur (Fâtiha ve zamm-ı sûreden önce),
- Eûzü Besmele, Fâtiha ve zamm-ı sûreden sonra 10 kez okunur,
- Rükûda 10 kez okunur,
- Rükûdan kalkınca ayakta (kavmede) 10 kez okunur,
- Birinci secdede 10 kez okunur,
- İki secde arasındaki oturmada (celsede) 10 kez okunur,
- İkinci secdede 10 kez okunur.