HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhurbaşkanlığı ve parlemento seçimine yönelik partisinin tutumuna ilişkin olarak, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde politikamız açık; müzakere, doğrudan diyalog ve gerçeklerle yüzleşme temelinde bir mutabakat... Bu saydığımız yöntem karşılık bulmazsa şüphesiz kendi yolumuzda yürüyeceğiz. Kimse imalar beklemesin. Bu yöntem karşılık bulmazsa demokrasi ittifakının adayını çıkarmayı önümüzde seçenek olarak tutuyoruz. Kulis bilgileriymiş de şuymuş buymuş... Yok öyle şey. Buradayız, herkesle konuşmaya açığız. Bizden daha dürüst, şeffaf davranan yok" dedi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Türkiye'de Kürt sorunu gerçeği olduğunu savunarak, "Biz bir daha bu ülkeye çatışmalarda cenaze gelmesin diye mücadele ediyoruz. Savaş siyaseti ölüm siyasetidir. Giden her canın yüreğimizden bir parça aldığına inanan insanlarız. Bütün acılara eşit yaklaşan insanlarız. Kimse bu ölüm acısını yaşamasın diye her türlü bedeli ödeyerek mücadele eden bir çizgideyiz" diye konuştu. 

Muhalefete çağrı yapan Sancar, "Ölüm siyaseti, savaş siyaseti, çözümsüzlüğe karşı kimin ne önerisi varsa herkes ortaya koysun. Çözüm için hangi yöntemi savunduğunu herkes belli etsin. Aynı politikalar girdabında bu toplumu zulme mahkum eden anlayış mı, barışı hedefleyen anlayış mı? Kimsenin kendi pozisyonunu gizleyecek, top dolaştıracak alanı kalmadı! Herkes gerçek hedefini, amacını ve gelecek için taahhütlerini daha açık söylemek zorunda" ifadelerini kullandı. 

Sancar, HDP ve DBP'nin Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağını protesto etmek için düzenlediği Gemlik Yürüyüşü'nün amacının da "savaş politikalarına karşı demokratik çözüm ve barış imkânlarına dikkat çekmek" olduğunu söylerken, "Ama bu demokratik imkanı kullandırmamak için güvenlik güçleri iktidar emriyle ağır şiddet uyguladı. Vekiller darbedildi, kelepçe takıldı... Şimdi burada böyle bir anlayışın nereye çıkacağını kestirmek zor değil. Barış ve çözüm için yapılan her türlü gelişim bu iktidarı rahatsız ediyor" dedi.