Felaketin ilahi hikmetlerinin idraki hususunda basma kalıp ifadelerin zararlı olduğunu belirten Köse, "Allah adına konuşmak gibi ciddi bir riski göze alıp, felaketlerin sebeplerini matematiksel bir formülle çözerek sonuçları bilgiç bilgiç açıklamak maalesef kimseye bir fayda sağlamıyor hatta zarar veriyor." dedi.

Bu mütekebbir ifadeleri şirk cihetinden değerlendiren yazar, "Kendimizle ilgili bile bu kadar rahat ve kesin konuşmamız doğru değilken, toplumu mahkum ederek ilahi takdirin hikmetini çözmüş edasıyla konuşmak ne büyük cüret." ifadelerini kullandı.

Köse, depremden sonra felaketin saiki olarak insanların davranışlarını işaret eden ve onları suçlayan hocaları şu sözlerle eleştirdi:

Felaket zamanlarında insanların iman ve teslimiyetlerini destekleyici konuşmalardan başkasına ihtiyacımız yoktur. İnsanları suçlamak ya da aşağılamak gibi tuhaf yollara kapılmanın alemi yoktur.

Depremin tam manasıyla idrakinin ve çözümlenmesinin gayrikabil olduğunu belirten Köse,bu durumu şu teşbih ile anlattı:

Biz Allah’tan gelene boyun eğer ve bir yaprağın bile onun iradesi olmadan dalından kopamayacağını biliriz. Ancak neden incir yaprak dökerken zeytin dökmez bunun kesin sebebini bilemeyiz. Bilim ise bu konuda zandan ve tahminden öteye geçemez.

Söz konusu yazının tamamını okumak için...