Günümüzde en çok Endonezya’da, Karayipler’de, Hindistan’da ve Sri Lanka’da yetiştirilen, ismini de Umman’ın başkenti Muskat şehrinden alan meyveden elde edilen baharat.

Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir. Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. 2–3 cm uzunlukta, 1–2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.

myristica-muskat-hintcevizi-nutmeg

Yemek alanında kullanımı
Ağacın meyveleri olgunlaştığında kurutulup baharat olarak kullanılır. Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halüsinasyon görülmesine yol açar. Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır.

Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır. Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır. Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak. Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır.

Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir. Ayrıca azıcık da olsa garam masalada kullanılır. Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir.

Avrupa'da Hint cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve işlenmiş et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca çorbalar, soslar ve hamur işlerinde kullanılır. Hollanda'da ise Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi sebze yemeklerinde kullanılır.

Ortadoğu mutfağında öğütülmüş Hint cevizi baharat olarak kullanılır. Japonya'da köri sosu için kullanılan bir malzemedir.

Karayiplerde içeceklerde kullanılır. Genellikle içkinin üstüne küçük bir tutam atılır.

Muskatın Faydaları Nelerdir?

İştah açıcıdır.

Antiseptiktir.

Grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunur.

Mide rahatsızlıklarına çok iyi gelir, hazmı kolaylaştırır.

Bulantı, kusma şikayetlerine karşı oldukça etkilidir.

Bağırsak hareketlerini kolaylaştırıcı etkileri bulunur.

Sinirleri yatıştırır, stres, baş ağrısı, uykusuzluk şikayetleri için tedavi edici etkiler gösterir. Sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.

Afrodizyak etkisi vardır. Çocuk sahibi olmak isteyenler için hamile kalma olasılığını artırmada etkili olduğuna dair çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

Muskatın Zararları Nelerdir?

Süt ürünleri ile birlikte tüketildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı, kabızlık, kalp ritminde bozukluk ve hatta halüsinasyon gibi şikayetlere sebep olabilir. Bu yüzden bebeklerde kullanımda mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gerekir.

Çok fazla ve sürekli kullanıldığında böbrek rahatsızlıklarına veya beyin hasarına yol açabilir.

Özellikle alerjik bir bünyeniz varsa veya diyabet, kardiyovasküler rahatsızlıklar, böbrek yetmezliği, anksiyete gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza danışarak tüketmenizde fayda var. Bu gibi yan etkilerle karşılaşmamak adına mutlaka tariflerde belirtiği kadar kullanmakta fayda var.
 
Aşırı doz kullanımında merkezi sinir sisteminde hasara yol açarak hipotansiyon, şok geçirme, uyuşukluk, bulanık görme, bulantı, kusma gibi şikayetlere yol açabilir.