Myanmar’da askeri darbenin ardından yaşanan insani kriz, en çok çocukları etkiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi tarafından yayımlanan rapora göre, ülkede 2021’den bu yana süren çatışmalar sonucunda en az 382 çocuk öldü veya yaralandı, 1.400’den fazla çocuk keyfi şekilde gözaltına alındı. Halen 274 çocuk askeri yönetim tarafından alıkonuluyor.

  • Ordu, Çocukları Rehin Olarak Kullanıyor

Rapor, Myanmar ordusunun çocukları kaçırarak rehin aldığını ve bu yöntemi, askeri darbeye karşı direnen insan hakları savunucularını baskı altına almak için kullandığını ortaya koydu. Ayrıca, Arakanlı Müslüman çocukların da göç bağlantılı sebeplerle keyfi olarak gözaltına alındığı ve tutuldukları yerlerde kötü muameleye maruz kaldıkları ifade edildi.

Myanmar askeri

Hamas: İsrail verdiği sözlere uymadı ve Gazze'de soykırımını yeniden başlattı Hamas: İsrail verdiği sözlere uymadı ve Gazze'de soykırımını yeniden başlattı
  • Eğitim ve Sağlık Sistemi Çöküşte

Darbeden sonra ülke içinde 700 bin kişi yerinden edilirken, bunların 250 bini çocuklardan oluşuyor. Çatışmalar ve askeri baskılar nedeniyle 7,8 milyon çocuk eğitimden mahrum kaldı. Sağlık alanında yaşanan krizin de büyük boyutlara ulaştığı belirtilirken, bu yıl içinde 33 bin çocuğun, bağışıklık aşıları eksik olduğu için hayatını kaybetme riski taşıdığı ifade edildi. 1,3 milyon çocuk ve 700 binin üzerinde yeni doğum yapmış anne ise beslenme yardımına muhtaç.

  • Uluslararası Topluma Çağrı

BM raporunda, Myanmarlı çocukların, ülkedeki çatışmaların ve insani krizin en büyük yükünü taşıdığı vurgulanarak, uluslararası topluma bu vahim durumu durdurma çağrısı yapıldı.

Arakanlı Müslümanlara yönelik yıllardır süren zulmün bir parçası olan bu insani trajediye sessiz kalınmaması gerektiği belirtiliyor.