Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Farklı tanımları ve kullanımları mevcuttur.

Sigmund Freud Narsisizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi’ şeklinde açıklamıştır. Yani libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur.

NARSİST NE DEMEK?

Narsisistik kişilik bozukluğu (NKB), bir insanın aşırı şekilde kişisel yeterlilik, güç, prestij ve kendini üstün görme ile zihinsel olarak meşgul olup bu durumun kendisine ve başkalarına verdiği yıkıcı hasarı görememesine neden olan bir kişilik bozukluğudur. Tahminlere göre toplumun %1 gibi bir kesiminde görülmektedir. İlk kez 1968 yılında formüle edilen bu rahatsızlık megalomani olarak da adlandırılır. Egosantrizmin oldukça sert bir formudur.

 Karşınızda narsist bir insan olup olmadığını tespit etmenin 13 yolu

1. Narsisizm bir kişilik bozukluğudur. Gereğinden fazla ukalalık bunun ilk göstergesi.

Hikayede anlatıldığı gibi narsistler aslında kendilerine olan aşkları sebebiyle cezalandırılmıştır. Çünkü başkasını sevmeyi bilmeyenler, kendilerine olan sevgilerinde boğulmalılardır. Mitolojideki mesaj budur; peki ya 2015'te durum ne?

2. Sizi asla tam olarak dinlemezler, nedense her anlattığınızı eksik dinlemişlerdir veya hatırlamıyorlardır.

Bu tipler genelde sizin söylediklerinizi üstün körü dinlerler veya hiç dinlemezler. Bir şey sorduğunuzda "hı pardon ne dedin?" cevabı alıyorsanız dikkat.

3. Cömert gözükmeleri bir şey ifade etmez, her zaman kendi sorunları ön plandadır.

Bir sorununuzdan bahsettiğinizde yine konuyu kendi sorununa getiren bir insanla karşı karşıyaysanız yandınız. Narsistler, her zaman kendi sorunlarının dünyanın en büyük sorunu olduğunu savunup sizi çileden çıkarırlar.

4. Kimseyi beğenmezler; herkese bir kulp bulmakta asla gecikmezler.

Onlara bir şey sevdirmek mümkün değildir. Her zaman eleştirecek bir şey bulurlar ve en sevdikleri insanları bile yerden yere vurmaya bayılırlar.

5. Kurallarla ilgilenmezler; onlar için önemli olan sadece kendi kurallarıdır.

İşlerine geldiğinde en prensipli onlar olurlar; işlerine gelmediğinde de kurallara karşı olduklarını söylerler. Kendi doğruları, her zaman en doğrudur.

6. Utanma duyguları oldukça zayıftır; kafalarına estiği gibi davranırlar.

Bir narsist neredeyse yok denecek kadar az utanç duyar. Hayatında yaptığı her şey onun için doğru olduğundan yanlış olduğunu söylediğiniz her şeye karşı savunmaya geçerler. Ar damarı çatlamış da denebilir.

7. Aman onları sakın eleştirmeyin yoksa karşınızda alaycı ve sert bir odun bulursunuz.

Asla eleştiri kabul etmezler ve eleştirildiklerinde ya sizinle alay ederler ya da oldukça kırıcı şekilde karşılık verirler.

8. Sorumluluk almaktan kaçınırlar; bu yüzden hep kendileri haklı ve her zaman siz suçlusunuzdur.

Onların en dikkat çeken özelliklerinden biri de karşındaki devamlı suçlamalarıdır. Siz ne yaparsanız yapın hatalı ve suçlusunuzdur; o da her zaman haklı. Asla olaylar empati kurarak değerlendirmezler.

9. Çabuk öfkelenip aslan kesilirler. 

Her konuda çabuk yükselen bir öfkeye sahiptirler. Sizi dinlemedikleri gibi bir de üstüne canınızı sıkacak derecede kızgın ve öfkeli olurlar. 1 saniye içinde karşınızda bağırıp çağıran ve asla susmayan bir narsist bulabilirsiniz.

10. Kendilerini geliştirmeye kapalıdırlar. Yeni şeyler karşısında tetikte davranırlar.

Yeni şeyler öğrenmeye ve deneyimlemeye kapalıdırlar ya da anca kendileri çok isterlerse bir şeyleri yapmayı kabul ederler. Onu yeni bir yerde yemeğe götürmek için oturup bin saat dil dökmeniz lazım.

11. Kendileri her zaman en güzel/en yakışıklı/en zeki/en anlayışlıdır.

Bir insanın kendine bu kadar hayran olması size mantıklı gelmeyebilir ama onların hayatta örnek aldığı kimse yoktur. Her zaman kendileri çok beğenirler ve diğer insanların zayıf noktalarından bahsederler.

12. Kendilerini nasıl özel görüyorlarsa arkadaş çevrelerini de öyle görürler.

Narsist bir insan arkadaşlarını da özenle seçtiğini iddia ederler. Onlar için sevgilileri de arkadaşları da özel insanlardır. Asla sıradan insanlarla vakit geçirdiklerini kabul etmezler. Hatta zaman zaman sizi hayatlarından çıkarmakla tehdit ederler.

13. Selfielerle coşanların bir bölümü narsisttir. Ayırt etmek için günde kaç selfie çektiğine bakın.

Bir insan gün içinde sıradan işlerini yaparken 2-3'ten fazla selfie çekiyorsa, ya da sosyal medyada gün içinde her anını paylaşmaya başlamışsa (ama bunu annenizin ve teyzenizin saksı çiçeklerini Facebook'ta paylaşmaları olarak düşünmeyin) o kişiye dikkat etmekte fayda var. Narsisizm, akıllı telefon çağıyla beraber hızla artıyor; ve etrafımız kendine hayran, bizi dinlemeyen, anlayışsız ve kaba insanlarla dolup taşıyor.