NATO yapay zeka stratejisi konusunda; yapay zekanın sorumlu bir şekilde kullanımını teşvik eden ilk stratejisini yayımladı.

6 maddelik yapay zeka strateji yazısında, Yasallık, Sorumluluk ve Hesap Verebilirlik, Açıklanabilirlik ve İzlenebilirlik, Güvenilirlik, Yönetilebilirlik, Önyargıyı Azaltma konuları vurgulandı.

Ayrıca Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ilk Yapay Zeka Stratejisi konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

İşte NETO'nun yayımladığı 'NATO yapay zeka stratejisi'nin tamamı:

A. Yasallık: Yapay zeka uygulamaları, uluslararası hukuka uygun olarak geliştirilecek ve kullanılacak.

B. Sorumluluk ve Hesap Verebilirlik: Yapay zeka uygulamaları, yeterli düzeyde muhakeme ve özenle geliştirilecek ve kullanılacak. Hesap verebilirliği sağlamak için net insan sorumluluğu geçerli olacak.

C. Açıklanabilirlik ve İzlenebilirlik: Yapay zeka uygulamaları, inceleme metodolojileri, kaynakları ve prosedürleri de dahil olmak üzere uygun şekilde anlaşılabilir ve şeffaf olacak. Bu, bir NATO ve/veya ulusal düzeyde doğrulama, değerlendirme ve onaylama mekanizmalarını kapsar.

D. Güvenilirlik: Yapay zeka uygulamaları açık ve iyi tanımlanmış kullanım durumları olacak. Uygulamaların emniyeti, güvenliği ve sağlamlığı, yerleşik NATO ve ulusal sertifikasyon süreçleri de dahil olmak üzere tüm yaşam döngüleri boyunca bu kullanım durumlarında test ve güvenceye tabi olacak.

E. Yönetilebilirlik: Yapay zeka uygulamaları, amaçlanan işlevlerine göre geliştirilecek ve şu yöntemlerle kullanılacak: Doğru insan-makine etkileşimi; istenmeyen sonuçları tespit etme ve önleme yeteneği ve bu tür sistemler istenmeyen davranışlar gösterdiğinde sistemlerin devre dışı bırakılması.

F. Önyargıyı Azaltma: Yapay zeka uygulamalarının ve veri setlerinin geliştirilmesinde ve kullanılmasında herhangi bir istenmeyen önyargıyı en aza indirmek için etkin adımlar atılacak.

Siberbülten