Uzun yıllardır hayatımızda olan, ekseriyetle çocuklarımızın tükettiği, film atıştırmalarının olmazsa olmazı cips ve dondurmaların içeriği tadı kadar hoş değil. Bu gıdaların içerisindeki katkı maddeleri haramlık boyutunu sorgulatır nitelikte.

HELAL DEĞİL!

Gıda katkı maddeleri üzerine dört kitaplık bir seri çıkaran Prof. Dr. Fatih Gültekin ile yapılan bir ropörtajda, cipslerin içerisindeki emülgatörlere değinen Gültekin, "Gıda katkı maddeleri dört kaynaktan elde edilir: Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve sentetik kaynaklar. En büyük sorun hayvansal kaynaklardır. Örneğin domuz yağından emülgatör dediğimiz E471 kodlu monogliserit veya digliserit elde ediliyorsa, bunların içine katıldığı gıdayı da tüketmek fıkıh uzmanlarına göre helal değildir." dedi. Markaların birçoğu bu konuda açıklama yapmadı.

BAŞKA HANGİ ÜRÜNLERDE EMÜLGATÖR VAR?

Emülgatörlerin bulunduğu başka ürünler hakkında da bilgi veren Gültekin, "Emülgatörlerin kullanıldığı ürünlerin bir kısmı şunlar: Kahve kreması, üçü bir arada kahveler, kekler, krakerler, bisküviler, kakaolu fındık kreması, pasta kreması, salep, dondurma, meyveli yoğurt, revani, şekerlemeler, çikolatalar, cips, gofret, sakız, margarin, krem şanti, hazır kekler ve hazır çorbalar." dedi.

NAR EKŞİLİ SOS YERİNE NAR EKŞİSİ

"Bu kadar fazla üründe bulunuyorsa nasıl ayırt edeceğiz? sorusuna karşılık Gültekin, öncelikle ürünlerin içindekiler kısmını araştırmayı ve almadan önce dikkatle incelemeyi tavsiye ederek, "Katkı maddelerinden arındırılmış bir beslenme düzeni maalesef pek mümkün değil. Çok keskin sınırlar çizmek de hem sizi, hem de çevrenizi ciddi sıkıntıya sokabilir. Sonuçta katkı maddelerinin bir kısmı zararsız, bir kısmı ise sağlık açısından riskli. Bu riskli katkı maddelerine en az maruz kalacağımız şekilde bir strateji geliştirmeliyiz. Öncelikle katkı maddesi içermeyen ürün tercih edilmeli. Sayısı az olsa da bu tip ürünler var. Örneğin nar ekşili sos almayın, nar ekşisi alın. Şayet tüm ürünler katkı maddesi içeriyorsa, 'sağlık açısından riskli' olanları içermeyenleri tercih edin. Diyelim ki üçü bir arada kahve alacaksınız. Bazı markalar şeker yerine veya şekere ilave olarak sentetik tatlandırıcı kullanıyor. Bunlar riskli katkı maddeleri. Bu yüzden sentetik tatlandırıcı kullanmayan markaları tercih etmelisiniz. Tüm ürünler riskli katkı maddeleri içeriyorsa, o zaman en az sayıda içerenler tercih edilmeli." dedi.