Olimpik kürekçi Henry Pearce

Henry Robert Pearce 1920'ler ve 1930'larda ikonik bir sporcu olarak görülüyordu. 1985'te Avustralya Onur Listesi'ne girdi ve İkinici Dünya Savaşı öncesindeki en iyi kürekçi olarak anılmaya başlandı. Henry'nin onur listesine girmesi ve en iyi kürekçi olarak anılmasının sebeplerinden biri muhakkak ki 1928 ve 1932 olimpiyatlarında tek kürekçilerde kazandığı altın madalyalardır fakat tek sebep bu değilir. Gösterdiği örnek davranışın da şüphe yoktur ki onur listesine alınmasında etkisi büyüktür.

Henry'nin 1928 Amsterdam Olimpiyatlarındaki örnek davranışı

Henry çeyrek final yarışında lider bir şekilde yarışa devam ediyordu, Stoten Kanalı'nda, karşıdan karşıya geçmekte olan bir ördek ailesi karşısına çıktı. Henry onları ezip geçmek yerine ördek ailesinin geçisini bekledi. Henry'nin bu bekleyişi esnasında yarışa devam eden yarışmacılardan başarılı  Fransız kürekçi Saurin kendisine kapanması güç bir fark attı. Pearce bu farka rağmen inanılmaz bir özveri göstererek Fransız rakibine yetişti ve yarışı lider olarak tamamladı. Sonrasında, yarı final ve final yarışlarında da galip gelerek 1928 Amsterdam Olimpiyatlarında  altın madalyaya ulaştı.

Olimpiyat organizasyonunun misyonuna yakışır davranış

Modern Olimpiyat Oyunlarının kurucusu Baron  Pierre de Caubertin'in şu sözü de böylelikle kanıtlanmış oldu: "Olimpiyat oyunlarında en önemli şey kazanmak değil, katılmaktır; Hayattaki en önemli şey galip gelmek değil, iyi savaşmaktır."