Müzenin açılışının 10. yılı dolayısıyla hazırlanan eserlere ilişkin düzenlenen toplantıda, Masumiyet Müzesi'nin aynı isimli romanıyla ilgili olduğunu söyleyerek, "Müzede, romandaki kahramanların kullandığı eşyalar, resimler, hayaller ya da onların havasını gösteren şeyler sergileniyor." dedi. Pamuk, kitabın 33, 61, 62, 75, 76 ve 77. bölümlerini ifade eden yeni eserlerin, 5 aylık çalışmanın sonunda tamamlandığını belirtti.

AA-20220910-28859629-28859621-MASUMIYET_MUZESINE_6_YENI_ESER_EKLENDI

Müzenin, sonrasında kurulan Masumiyet Vakfına bağlandığını anlatan Pamuk, müzenin bilet fiyatlarıyla ayakta durduğunu hatta kâr ettiğini ifade etti. Pamuk, “Bu karı cebime atmıyorum. Bu yıl olduğu gibi müzeyle, sanatsal işlerle ilgili yeni kutular yapıyoruz. Kutuların replikalarını yapıyoruz. Vakfımız kar ediyor. Masumiyet Müzesi açılana kadar cebimden para verdim ama açıldıktan sonra hiç para koymadım. Bununla da övünüyorum." diye konuştu.

AA-20220910-28859629-28859625-MASUMIYET_MUZESINE_6_YENI_ESER_EKLENDI

MÜZEYİ ZİYARET EDENLERİN YARISI YABANCI

Müzeyi 10 yılda 285 bin kişinin ziyaret ettiğini paylaşan yazar Pamuk, ziyaretçilerin yaklaşık yarısının yabancı olduğu bilgisini verdi. Kitaptaki ücretsiz biletin 36 bin kişi tarafından kullanıldığını dile getiren Pamuk, en sevdiği kitabının Masumiyet Müzesi olmadığını da söyledi.

YENİ ROMANINI AÇIKLADI

Konuşmasında yeni bir roman yazdığını da aktaran Orhan Pamuk, "Belki de gençliğimde, 22 yaşıma kadar ressam olmak istediğim için, yazdığım bir romana tekabül eden, onu resimleyen, illüstre eden değil tekabül eden, onunla bir ilişkiye geçen bir şey yapma işini (romana) koymayı seviyorum. Şimdi bir roman yazıyorum. Adı 'Kağıt Oynayanlar.' Kağıt oynuyorlar. Gelecek romanımı da tanıtmak için konuşuyorum. Yabancı kaynaklı oyun kağıtlarıyla oynuyorlar. Kahramanlar, hikayenin bir yerinde aralarında konuşurken 'Ya biz bunun neden yerlisini yapmıyoruz? Buradaki papaz dediğimiz kral yerine biz de padişah yapalım. Kraliçe yerine biz de hanım yapalım.' diyorlar ve oyun kağıdı üretiyorlar. Oyun kağıtlarını nasıl ürettikleri romanımın hikayesi ama ben o oyun kağıtlarını da yapıyorum. Bu sefer bir müze yapmıyoruz ama oyun kağıdı yapıyoruz." şeklinde konuştu.

“BİR FİLM YAPMAK İSTİYORUM”

Gelecek dönemde bir film yapacağını ve bunu müzedeki ekranlardan sunacağını anlatan Pamuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yukarıda iki ekran var. Biri, Kemal Füsun ile romanın son bölümünde buluşunca, otel odasında çok sarhoş olup bir de sinek görüyor masanın üzerinde. 'Kafamda, içkili, sinekli, sürrealist bir film var.' gibi bir cümle var. Kemal'in kafasındaki filmi yapmak istiyorum. Bilen teknik adamlarla böyle bir film yapmak istiyorum. O filmi önemsiyorum ama şimdilik ona girişmiyorum. 6 saatlik ya da normal bir film değil. Ya da bakarsınız öyle bir şey yaparım. Masumiyet Müzesi projesi bitmez."

MASUMİYETLER MÜZESİ

Bir romandan esinlenerek hayata geçirilen ilk müze olan Masumiyet Müzesinde, 1950'li yıllardan itibaren İstanbul yaşamına dair ayrıntılar ve o dönemi yansıtan çeşitli objeler dikkati çekiyor. Romandaki 83 bölümü temsil eden her bir eşya, resim ya da fotoğraf, camekanlı vitrinlerde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.