Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından ortaya konan ve bugün 107 ülkenin taraf olduğu finansal hesap bilgilerinin otomatik değişimine ilişkin anlaşmayla ilgili son günlerde sosyal, yazılı ve görsel medyada çıkan haberlere netlik kazandırmak isteyen AK Parti İstanbul Milletvekili  ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı Zafer Sarıkaya sosyal medya hesabından konuyla ilgili tüm soruları cevapladı. 

HANGİ ÜLKELERLE OTOMATİK BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILACAK?

Otomatik Bilgi Değişim Sistemi'ne dahil olan ülkeler hakkında bilgi veren Sarıkaya, ''Türkiye, 2018 yılında sadece Norveç ve Letonya ile bilgi paylaşımında başladı. 2020 yılı sonu itibariyle 54 ülkeyle bilgi paylaşımının gerçekleştirileceği Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklandı. Bu ülkeler arasında Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Avusturya yer almamaktadır. 2021 yılı için bir bilgi paylaşımının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği GİB tarafından açıklanacaktır. Her sene bilgi paylaşımının hangi ülkelerle yapılacağı, ilave edilecek ülkeler olabilir, çıkarılacak ülkeler olabilir, bunlar kamuoyuyla paylaşılacak.'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE NEDEN BU SİSTEME DAHİL OLDU?

''Türkiye neden Otomatik Bilgi Değişim Sistemi'ne taraf oldu?'' sorusuna açıklık getiren Sarıkaya, ''136 ülkenin dahil olduğu bir çerçevede, bütün ülkelerin bu çalışmayı desteklediği bir düzende, Türkiye'nin de serbest piayasaya dahil olduğu bir sistem vergi şeffaflığının en önemli madde olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Bu çalışmalara katılmayan ülkelerin ilk aşamada gri, ikinci aşamada kara listeye alınacağı bilinmelidir. Türkiye'nin kesinlikle böyle bir noktaya gelmesini hiç kimse arzu etmez.'' ifadelerini kullandı.

KİMLERİN HANGİ BİLGİLERİ PAYLAŞILACAK?

''Otomatik Bilgi Değişim Sistemi çerçevisi içerinde nasıl bir bilgi paylaşımı olacak? Kimlerin bilgileri paylaşılacak?'' sorularına da açıklık getiren Sarıkaya, ''Bir vatandaşın, vatandaşlığına bakılmaksızın mukim olduğu ülkenin dışında bir başka ülkede banka hesap bilgisi varsa o ülke vatandaşın mukim olduğu ülkeye her sene otomatik olarak bu bilgiyi verecektir. Vatandaşlığa değil ikamete dayalı bir sistem. Yani Türkiye'de ikamet eden bir Japon vatandaşının hesap bilgilerini Türkiye, Japonya'dan talep edebilecek. Aynı şekilde Japonya'da ikamet eden bir Türk vatandaşının, Türkiye'deki hesap bilgilerini Japonya Türkiye'den alabilecektir.'' ifadelerini kullandı.

''Otomatik Bilgi Değişim Sistemi çerçevisinde hangi bilgiler paylaşılacaktır?'' sorusunu cevaplayan Sarıkaya, ''Saklama hesapları, mevduat hesapları, ortaklık ve borç ilişkisi menfaati, nakdi değer sigorta sözleşmeleri ve düzenli ödeme sözleşmeleri bu kapsam içerisine giriyor. Bu kapsamda hangi bilgileriniz paylaşılacak? İsim ve soyisminiz, doğum tarihiniz, doğum yeriniz, adresiniz, vergi kimlik numaranız, hespa numaranız ve bakiyeniz, son olarak faiz gelirleriniz paylaşılacaktır. Paylaşım kapsamına girmeyecek bilgiler arasında kira ve emeklilik gelirlerinin yanı sıra taşınmaz gayrimenkuller yer almaktadır.'' ifadelerini kullandı.

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KANUNU İLE ENGELLENEBİLİR Mİ?

''Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamı içinde Otomatik Bilgi Değişim Sistemi engellenebilir mi?'' sorusunu cevaplayan Sarıkaya, ''Engeleyemezsiniz. Uluslarası bir anlaşmanın Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamı içinde değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu bilgiler kesinlikle adrese dayalı birşekilde paylaşılacaktır. Kişisel bilgilerinizi bu engele aşacağını iddia eden kişilere sakın vermeyin. Otomatik Bilgi Değişim Sistemi'nde hükümetimiz vatandaşlarının hakkını sonuna kadar aramaktadır.'' ifadelerini kullandı.