Oxford doktoralı profesör'ün Hakkari'ye rektör olmak istemesinin sırrı çözülüyor...

Hakkâri'de yeni kurulan üniversiteye rektör adayı olan oxford doktoralı İbrahim Belenli "Rektörlüğe zoru başarmanın zevkini tatmak için talibim" dedi

Tarihinde ilk kez bir üniversiteye kavuşan Hakkâri'de rektörlük yapmak için sadece 3 kişi başvurdu. Bunlardan biri, Oxford Üniversitesi'nde doktora yapan ve şu anda İzzet Baysal Üniversitesi'nde çalışan fizik uzmanı İbrahim Belenli.

KENTİ HİÇ GÖRMEMİŞ

YÖK Başkanı'nın cesareti için kutladığı Belenli, Hakkâri'ye hiç gitmediğini, kenti internetteki fotoğrafları kadar bildiğini söyledi. "Neden Hakkâri" sorumuzu şöyle yanıtladı: "Kendi kendine meydan okuma benimkisi. Bu biraz da zoru başarmanın zevki..."

OXFORD'DA YAPILIR DA...

"Önemli olan hizmet götürmek. İnsanlar hizmet bekliyor. Oxford'da bilim yapılır da Hakkâri'de yapılmaz mı? Tarihi çok eskilere dayanan bir şehri yeniden canlandırabiliriz. Güvenlik endişesi de duymuyorum."

KÜRTÇE BÖLÜM AÇILMASINA KARŞI DEĞİL

İbrahim Belenli'nin uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış 28 makalesi var. "Kürtçe bölüm kurulabilir mi" sorusuna "YÖK müsaade ederse, ihtiyaç olursa neden olmasın" dedi.

MEYDAN OKUYOR

Yakın çevresinin cesareti için tebrik ettiği Belenli Hakkâri Üniversitesi rektör adaylığını "Zoru başarmanın zevki. Kendi kendine meydan okuma" sözleriyle açıklıyor

Türkiye'nin en geri kalmış illerinden biri olan Hakkâri'de kurulacak üniversitede rektör adaylığı için sadece 3 kişi başvurdu. YÖK de bu üç ismi Çankaya Köşkü'ne bildirdi. Bu isimler arasında en çok ilgi çekeni ise İbrahim Belenli oldu. İzmirli olan, İstanbul Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ni bitiren, Oxford'da doktorasını yaptıktan sonra Genel Fizik uzmanı olarak Erciyes ve Abant İzzet Baysal üniversitelerinde çalışan Belenli'nin uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış 28 makalesi, uluslararası sempozyum, panel ve çalıştaylarda sunulmuş çok sayıda bildirisi bulunuyor. Hakkâri'ye hiç gitmediğini, sadece internetten resimlerine baktığını anlatan Belenli, "Neden Hakkâri?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Hakkâri insanı çok mert ve soylu. Özellikle coğrafi şartlardan kaynaklı geri kalmış bir yer. Önemli olan hizmet götürmek. Bu biraz da zoru başarmanın zevki. Kendi kendine de meydan okuma benimkisi. Oxford'da bilim yapılır Hakkâri'de yapılmaz mı?" İngiltere'de bulunduğu sırada Belfast'ta İRA terönünün bulunduğunu hatırlatan Belenli, "Herkes Londra Belfast'a güvensiz gözüyle bakardı. Ama orada da insanlar yaşıyor. Burası da Londra'dan farklı değil. Güvenlik endişesi duymuyorum" dedi.

KAMPUS YERİ ŞEHİR MERKEZİNDE OLACAK

İki yüksekokulu, çok az sayıda öğretim üyesi ve 400 kadar öğrencisi bulunan Hakkâri'de Belenli, hedeflerini şöyle sıraladı: "Öncelikle üniversitenin yönetim organlarını oluşturmak gerek. Devletin çok fazla teşviki var. Bunu avantaj olarak kullanarak öğretim üyelerine cazip gelecek konaklama, eğlence imkânlarının olduğu iyi bir sosyal tesis gerekli. Kampusu da şehirle bütünleşmiş bir üniversite yaratabilmek için Oxford'da olduğu gibi şehir merkezine kurmak doğru olur." Mayıs ayında kurulan Hakkâri Üniversitesi'nde şimdilik sadece iki meslek yüksekokulu bulunuyor. Kuruluş yasası ile Eğitim, İktisadi İdari Bilimler ve Mühendislik fakültelerinin yanı sıra bir meslek yüksekokulu ve iki enstitünün daha açılması öngörülüyor.

ATV