BionTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) “Yılın Atatürkçüsü Ödülü’nü” reddetmesi Kemalistleri öfkelendirmişti. Aydın Doğan ödülünü kabul eden ikilinin “Atatürkçülük” ödülünü istememesinin arkasındaki gerçekler merak konusu oldu.

İkilinin Almanya’ya göçüş hikayesi ise ilginç Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in ailelerinin Türkiye’den Almanya’ya gidiş serüveni Joe Miller'in kitabında yer alıyor.

DOĞU GÖREVİ YAPMAMAK İÇİN ALMANYA’YA GİTTİ KÖYE ATANDI 

Kitapta Özlem Türeci’nin kendisi gibi doktor olan babasının Türkiye’de Güneydoğu görevi yapmamak için 1965 yılında Almanya’yı tercih ettiği şöyle anlatıldı: “Özlem Türeci’nin cerrah babası, Özlem’in doğumundan (1967) iki yıl önce Türk Hükümetinin onu siyasi gerginliklerin yaşandığı Güneydoğu bölgesine doktor olarak mecburi hizmete göndermesinden kurtulmak için gelmişti.” Türkiye’de Doğu’ya gitmemek için Almanya’yı tercih eden Özlem Türeci’nin babası  tıp eğitimini Almanya’da almadığı için küçük bir kasabaya atandı. Almanya Tıp Kurulu tarafından verilen kararla Türeci ailesi Aşağı Saksonya’da çiftliklerle çevrili küçük bir kasaba olan Lastrup’a yerleşti.

FABRİKA İŞÇİSİ BABANIN OĞLU

Kitapta, Uğur Şahin’in ailesinin de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’nın iş gücü anlaşmalarıyla aldığı Türklerden olduğu belirtiliyor. Uğur Şahin’in babasının da Köln’de Ford fabrikasında çalıştığı bilgisi veriliyor. Uğur Şahin’in başarılı bir öğrenci olduğu belirtilen kitapta çocukluğundan itibaren hep doktor olmak istediği anlatılıyor.