Parosmi nedir?

Çin'den başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri olan parosmi, insanlara hayatı zehir ediyor. Koku alma sorunu olan parosmi, mevcut kokuları yanlış algılamaya neden olan bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Buna etten çöp kokusu, sebzeden metal tadı ve çaydan lağım kokusu alma gibi örnekler gösterilebilir. 

Parosmi nelere neden oluyor?

Parosmi; iştah kaybı, unutkanlık, ve yaşam kalitesinde azalmaya kadar birçok soruna yol açabiliyor.

COVID-19’a bağlı parosmi, aylarca sürebiliyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kulak-burun-boğaz (KBB) uzmanına muayene olabilir ve koku egzersizleri yapabilirsiniz.

Parosmi tedavisi nasıl uygulanır?

Parosmiden etkilenenlere koku alma duyularını yavaşça geri kazanmak için her gün yaklaşık 20 saniye boyunca gül, limon, karanfil ve okaliptüs yağlarının koklanmasını içeren koku eğitimi almaları tavsiye edilmektedir.

PAROSMİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ GELİŞMEYE BAŞLIYOR

Koronavirüs sonrası parosmi yaşayan hastaların uzun bir süre rahatsızlıklarına tanı bulamaması, dünyada çok sayıda insanın psikolojik sorunlar yaşamasına neden oldu. Parosmi vakalarının artması ve uygulanan tedavi yöntemlerinin gelişmeye başlamasıyla birlikte, hastalık hakkında insanlar daha bilinçli hale geldi.

PAROSMİ HASTALARI NELER ANLATIYOR?

Nefesim hep kokuyor

New York Times’ta yer alan habere göre, Washington’da bir sigorta şirketinde çalışan 36 yaşındaki Jessica Emmett, biri temmuz ayı başında ve biri ekimde olmak üzere iki kez Covid'e yakalandı. Parosmi, kalıcı bir semptom haline geldi.

“Nefesimin her zaman koktuğu duygusundan kurtulamıyorum” diyen Jessica, kocasına dokunmadan önce dişlerini fırçalıyor, gargara kullanıyor ve yine de koktuğu hissinden kurtulamıyor. Sadece nefesi değil teninin kokusunu alabildiğini de söyleyen Jessica Emmett, “Sonuç olarak eşimle yakınlaşamıyorum” diyor.