PATE A CHOU” (pataşu), özellikle birçok Fransız tatlısının bazı olarak kullanılır.
Tarif, ilk olarak, 16 yy.’da, Fransa kralı II.Henri’nin eşi Catherine de Médicis’nin emrindeki,  İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkartılır. Zaten tatlı-pasta sanatının Rönesansı da bir nevi; Medicis’nin döneminde yaşanmıştır. Fransız tariflerinde, Italyan etkisi çok büyük rol oynamış ve gelişimi hızlandırmıştır. Popelini bu hamuru, çok da eşit olamayan yuvarlaklar şeklinde pişirip, meyve jölesi ile dolduruyordu. Bazı yazılarda, sonradan bu hamuru kızarttığına dair de bilgiler var.

pataşu-hamuru-tarifi-1

O dönemlerde “pate a chaud” (pataşo: sıcakta yapılan hamur) ismi verilen tarif, 18.yy’da ünlü Fransız pasta ustası Avice tarafından modifiye edilmiştir. Ancak tarife son halini verip, mükemmeliyete ulaştıran; Avice’in öğrencisi olan ve “boynuz kulağı geçer” sözünü bir kez daha kanıtlayan “Carème”dir. Bu dönemlerde, tarif şimdiki ismi “pâte à choux” ile anılmaya başlanır. Profiterol yapımında kullanılan minik toplara da “chou” denir.

pataşur hamuru

Ekler pasta, profiterol ve tulumba tatlısı yapımında pataşu hamuru kullanılır.

Pate a chou ( Pataşu) Hamuru nasıl yapılır?

Pate Choux Hamuru Tarifi İçin Malzemeler

1 su bardağı su (240 gr)

100 gram tereyağ

2 yemek kaşığı toz şeker (25 gr)

1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz (4 gr)

1 – 1/4 (çeyrek) su bardağı un (175 gr)

4 adet büyük boy yumurta


Pate Choux Hamuru Tarifi Yapılışı

*Su, tereyağ, şeker ve tuz tencerede tahta kaşık veya spatulayla kaynama noktasına gelene kadar karıştırılır.

*Hepsi eridikten sonra ocağın altı kapatılıp un eklenir, spatulayla hamuru alttan alıp üste doğru hızlı hızlı katlayarak sıvı malzemelere yedirilir.

*Ocağın altı tekrar açılır aynı şekilde katlayarak karıştırmaya devam edilir tencerenin dibinde ince bir hamur tabakası oluşana kadar karıştırılır.

*Ocaktan alınıp bir kaç dakika soğumaya bırakılır ardından yumurtalar teker teker yedirilir, pürüzsüz yapışkan bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır.

*Hamur spatulayla sıyrılıp sıkma torbasının içine konulur, yağlı kağıt serili tepsiye hamur profiterol yapılcaksa yuvarlak, ekler yapılacaksa uzun şekilde sıkılır.

*190 derecede 20-25 dakika pişirilir.

*Fırından çıktıktan sonra ister yanlamasına kesilir, ister şırıngayla delinip içine krema sıkılır.

*İçi pastacı kremasıyla doldurulur, üzeri çikolata sosla süslenir.