Bugün 8 Haziran, Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in miladi takvime göre vefat yıldönümü...

Peygamber Efendimiz Hicri takvime göre 12 Rebiu'levvel Pazartesi günü hicretin 10'uncu yılında, miladi takvime göre ise 8 Haziran 632'de vefat etti. Veda Haccını yapıp Medine'ye dönmüş ve bir süre sonra da hastalanmıştı. O, görevinin sona erdiğini ve bu dünyadan göçme zamanının geldiğini anlamıştı.

 
Hastalığı günden güne artıyordu. Hasta iken de ezan okununca mescide gidip namazları kıldırıyordu. Fakat vefatına üç gün kala hastalığı iyice ağırlaştı. Mescide çıkamadı. Hz. Ebû Bekir'e cemaate imamlık yapmasını ve namazları kıldırmasını söyledi. Kızı Hz. Fatıma her gün babasını ziyaret ediyordu.

Ölüm döşeğinde kızına şu nasihatta bulundu: "Ey Peygamberin kızı Fatıma, Seni ahiret gününün sorumluluğundan kurtaracak hayırlı işler yapmaya bak. Peygamber kızı olmak sana bir şey kazandırmaz. Ben seni o günün dehşetinden kurtaramam."

Hastalığının ilerlediği bir gün de ashabına şunları söyledi: "Sizler yine bana kavuşacaksınız. Buluşacağımız yer, Kevser havuzunun kenarıdır. Her kim orada benimle buluşmak isterse, elini ve dilini lüzumsuz iş ve sözden korusun. Bu dünyadan göçme zamanımın geldiği bana haber verildi. Allah'ıma kavuşacağıma seviniyorum. Ümmetimden ayrılacağım için de üzgünüm. Ben haberimi aldım. Allah'a gidiyorum."

 
Vefatından iki gün önce ashabtan bazılarının yardımıyla mescide geldi. Yavaş yavaş minbere çıktı. Yüzünü cemaate çevirerek şöyle dedi;

 "- Ey Müslümanlar! Şayet birinize karşı kötülük yapmışsam, onun karşılığını kabule hazırım.  - Kime vurduysam, işte arkam gelsin vursun.  - Kimin bende alacağı varsa, işte malım, gelsin hakkını alsın."

 
8 Haziran Pazartesi sabahı Peygamberimizin hastalığı biraz hafifleyince Mescide gitti. Oturduğu yerde Hz. Ebû Bekir'e uyarak sabah namazını cemaatle kıldı. Mescid'den evine dönünce hastalığı arttı. O gün kuşluk vakti olunca; "Ya Rab! Ölüm şiddetine karşı bana kolaylık ver. Canımı tatlılıkla al" diye dua etti.

Yanında bir kapta soğuk su vardı. Elini suya batırıp, bununla mübarek yüzünü serinletiyordu. Nihayet öğle üzeri elini kaldırdı. Şehadet parmağını yukarı doğru dikti; "Refik-i Alaya-Yüce Dosta" dedi. Son sözü bu oldu. Allah elçisi 63 yaşında mübarek ruhunu mevlasına teslim etti.

 
Peygamberimiz (s.a,s.) vefat ettiği yerde defnedildi. Medine'de O'nun kabrinin bulunduğu yere "Ravza-i Mutahhare" denilmektedir. Sevgili Peygamberimizin (s.a.s.) 23 yıllık peygamberlik hayatının 13 yılı Mekke'de, 10 yılı da Medine'de geçmiştir. O, insanlığın mutluluğu için çalıştı. Son Peygamber olarak görevini hakkıyla yerine getirdi ve bu dünyadan göçtü.