Pıctes Projesi Nedir?

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi» projesi Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında «Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkân» anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir projedir. Proje süresi 2 yıl ile sınırlıdır ve faaliyetler 03.10.2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Bakanlığımız proje kapsamında doğrudan hibelendirilmiştir.

GEÇİCİ SÜRELİ-PICTES ÖĞRETMENLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

• Projede görev yapan tüm öğretmenler KPSS puanı üstünlüğüne göre girdikleri MÜLAKAT sınav puanları ile tıpkı “Sözleşmeli Öğretmenler” gibi atanmışlardır.

• 6000 civarında atanan bu öğretmenlerin branşlara dağılımı; 3800 civarı Sınıf Öğretmeni, 1100 civarı Türkçe Öğretmeni, 500 civarı Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, 500 civarı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Öğretmeni ve 100 civarı Arapça Öğretmeni şeklindedir.

• Sınıf, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri, Suriyeli İlkokul- Ortaokul ve Lise çağındaki öğrencilere “Türkçe Öğretmek” amacıyla “Türkçe Öğreticisi” unvanıyla görev yaparken; Arapça Öğretmenleri Suriyeli aileler ve öğrencilerle ilgili tercümanlık hizmeti yapmalarının yanı sıra anadillerini unutmamaları gayesiyle Arapça eğitimi vermektedir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Öğretmenleri de bu öğrencilerle ve aileleri ile ilgili PDR hizmetlerini yerine getirmektedir.

• Projede görev yapan tüm öğretmenler görev öncesi iki hafta süren eğitimlerle göreve hazırlanmış, zaman zaman dönem içinde hizmet içi eğitimler almışlardır. Ayrıca yabancılara Türkçe öğretimi hususunda, üniversitelerimiz öğretim görevlilerince de eğitime alınarak TÖMER sertifikası almaya hak kazanmışlardır.

• Projede görev yapan öğretmenlerimizin çoğu Suriye sınırındaki illerde görev yapmakla birlikte büyükşehirlerimizde de Suriyeli nüfusuna göre yoğunluk göstermektedirler. Mülteci kamplarındaki ve kamp dışındaki yalnız Suriyeli öğrencilerin olduğu geçici eğitim merkezlerinde görev yapanlarla birlikte Türk öğrencilerle birlikte karma bir şekilde eğitim veren normal devlet okullarımızda oluşturulan sınıflarda da görev yapmaktadırlar.