Polonya'nın iktidardaki partisi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Polonya'nın Almanya'nın neden olduğu İkinci Dünya Savaşı kayıplarını 6.2 trilyon zloti (1.32 trilyon dolar) olarak hesapladığını ve Varşova'nın resmi olarak tazminat talep edeceğini bildirdi.

Kaczynski, "Sunulan meblağ en sınırlı ve ölçülü yöntem kullanılarak kabul edildi, bunu arttırmak mümkün olabilir" dedi.

Polonya - Almanya gerginliği

Halk TV'nin haberine göre; yeni tazminat hesaplaması, iktidar partisinden bir milletvekilinin 2019'da yaptığı 850 milyar dolarlık tahminin üzerine çıktı. PiS, 2015 yılında iktidara geldiğinden bu yana tazminat çağrılarını defalarca yineledi ancak Polonya resmi olarak tazminat talebinde bulunmadı.

PiS'in seçmenlerini harekete geçirmek için sık sık kullandığı Almanya'ya yönelik hırçın tutum, Berlin ile ilişkilerin gerilmesine yol açtı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, Polonya'nın Almanya'ya yönelik Berlin'in Rus gazına bağımlılığı ve Kiev'e yardım etmekte yavaş davrandığı eleştirileri yoğunlaştı.

İkinci Dünya Savaşı bilançosu

Üç milyonu Polonya Yahudisi olmak üzere yaklaşık altı milyon Polonyalı İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülmüş, Varşova yaklaşık 200 bin sivilin öldüğü 1944 ayaklanmasının ardından yerle bir edilmişti.