Habervakti.com Yazarı Prof. Dr. Ali Seyyar, dünden bugüne Kur'an'ın anlaşılması üzerine yapılan çalışmaları merkeze alarak ''Anlamak ama nasıl?'' sorusuna cevap aradı.

''Ahlâklı olmayan bir insan, Kur’ân’ı anlayamaz. Kur’ân’ı anlayabilmek için, ahlâklı ve dürüst olmak şarttır. Üstelik “anlamak” da aslında işin sadece başlangıcıdır.'' ifadeleriyle bakış açısını özetleyen Seyyar, İbn-i Arabi'den örneklerle süslediği yazısında ''Furkan'' kavramı üzerinden ''Kur'an'' ve ''Anlam'' bütünlüğüne atıf yaptı.

İşte Seyyar'ın o yazısı:

Kim Kur’ân'dan ne anlar?

Meşhur İslâm âlimi İbn Arabi, ‘Kur’ân Seferi’ni ‘Furkan’ bağlamında izah etmiştir. Nitekim Kur'ân, genel anlamda insanlara hidayet olarak indirilmiş olduğu gibi, “Furkan”, yani Hak ile batılı ayırt eden hükümler de ihtiva etmektedir. Bu anlamda herkesin Kur’ân’dan bir nasibi vardır ki bu haddizatında ‘Furkan’dır.

“Ramazan ayı ki onda Kur’ân, insanlara hidayet (yol) gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler (Furkan) olarak indirildi.” (Bakara: 185).

“Bunları daha önce insanlar için birer hidayet rehberi olarak indirdiği gibi, hak ile bâtılı birbirinden ayırt eden Furkan'ı da indirdi.” (Al’i-İmran: 4).

Görüldüğü üzere her iki âyette de El-Hadi; hidayet edici vurgusu ile Furkan’ın manası ile irtibatlıdır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ