Geçtiğimiz günlerde Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası maske kuralının açık alanda ve havalandırmaların iyi olduğu kapalı alanlarda kaldırıldığı açıklanmıştı. Maske kuralının ardından son günlerde vaka sayılarında ciddi düşüşler yaşanmaya başladı. Vaka sayılarındaki düşüşün ardından Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bilim kuruluna göndermede bulundu.

"VAKALARIN ARTMASININ NEDENİ MASKE VE DİĞER ÖNLEMLERMİŞ"

Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Ceyhan, "Silahları indirip saldırıya geçince virüs şaşırdı, ricat halinde kaçıyor. Meğer vaka sayılarının artmasının nedeni maske ve diğer önlemlermiş. Her ne kadar çalıştığımız hastanelerde vaka sayısında belirgin bir azalma görmüyorsak da, bakanlığın verdiği rakamlara göre her gün vaka sayısı 5-10 bin azalıyor. Biraz azalma hızı yavaşlamazsa, bütün dünyaya keşfettiğimiz bu salgın kontrol yöntemini yani ‘aşı yok, maske yok, önlem yok’ yöntemini izah etmek zorunda kalacağız. Virüse karşı silahları indirdik, bağrımızı açarak saldırıya geçtik. Virüs korktu, kaçıyor. 3-4 güne denize dökeriz. ‘Bu defa da niye önlem aldınız?’ diye soracaklar. ‘3 ay önce önlemleri kaldırsanız, vakalar sıfırlanmıştı’ diyecekler. Diğer ülkelerin vaka sayısı eğrisi zikzaklar çiziyor. Bir düşüp bir artıyor. Azalsa bile böyle azalıyor. Her gün böyle büyük azalmalar tuhaf oluyor. Bence arada bir artsa daha uygun olur." dedi.

VAKA SAYILARINDA BİR HAFTADA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs verilerine göre, 28 Şubat’tan bugüne kadar vaka sayılarında büyük düşüş yaşandı.

Verilere göre, vaka sayıları 28 Şubat’ta 64 bin 275, 1 Mart’ta 59 bin 885, 2 Mart’ta 56 bin 780, 3 Mart’ta 49 bin 424, 4 Mart’ta 38 bin 283, 5 Mart’ta 32 bin 389 ve 6 Mart’ta 27 bin 671 oldu.