Habervakti.com yazarlarından Prof. Dr. Osman Çakmak kaleme aldığı son yazısını okuyucu ile buluşturdu. Yazdığı yazıda yüksek öğretimde planlamanın şart olduğuna dikkat çeken Çakmak, "Sanayimiz bir yandan değişik alanlarda sıçrama üstüne sıçrama yaparken hangi iş verenle karşılaşsanız nitelikli ara işgücü bulamamaktan şikâyetçi." ifadeleri kullandı.

İşte Prof. Dr. Osman Çakmak'ın "Plansız yüksek üniversite 'SOS' veriyor, eğitimde planlama şart!" başlıklı yazısı:

Sanayimiz bir yandan değişik alanlarda sıçrama üstüne sıçrama yaparken hangi iş verenle karşılaşsanız nitelikli ara işgücü bulamamaktan şikâyetçi. 

Bir kısım iş verenlere göre, ülkenin üniversite mezunlarına ihtiyacı yok. Üniversite bitirmek çözüm değil. Meslek Yüksek Okulu bölümleri daha önemli.

Üniversite mezunları iş bulamadığından bölüm üstüne bölüm değiştiriyorlar.   MYO Optisyenlik programında verdiğim Genel Kimya dersinde 40 yaşlarını aşmış bir tıp doktorunu öğrenci olarak görünce şaşırmıştım. Başka bölümler okuyarak meslek değiştiren ya da ek mesleklerden diploma alarak meslek bulacağını ümit eden çok sayıda   insan var. 

Üniversite bitirdim diye eline diploma alan, ben ne zaman müdür, mühendis, öğretmen… olacağımın derdine düşüyor.  Bir yandan da  “herkese üniversite diploması” diyerek tehlikeli bir gidişin yolunu açıyoruz.  İşsizliğin çözümünün mesleki planlamadan geçtiğini göremiyoruz.

Son zamanlarda alınan bir kararla YKS de barajın kaldırılması daha fazla öğrencinin üniversitelere kaydolması anlamına gelebilir. Eğer öyle olursa diplomalı işsizliğin boyutu daha da artacaktır.

Yeni bir düzenlemeye göre yüzlerce sorudan tek soru yapan bile üniversiteye girebilecek!  Üniversitelerde eğitimde de barajlar iyice düşürüldüğünden   her lise mezunun  üniversiteye girme yolu açılacak ve her üniversiteye giren de mezun olacak demektir. 

İşe girişlerde liyakat aranmadığına göre elinde belgesi olan herkes işe başvuru için asgari şartları yerine getirmiş olacaktır.

Gidişata göre,  ülkemizde hala geçerli olan “adam olma adamın olsun” modeli daha da kuvvet kazanabilir...

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ