Türkiye'de milyonlarca vatandaş 2023 yılında asgari ücrete yapılacak zammı merak ederken konuya ilişkin yeni açıklamalarda da gelmeye devam ediyor.

TAHRİBATI ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada "Aralıkta yeniden asgari ücret komisyonu toplanacak, bir araya geleceğiz. Bu tahribatı, enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: ÇOK DAHA FARKLI BİR HAZIRLIK VAR

Şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları başta Vedat hocamız olmak üzere arkadaşlarımız yapıyorlar. İnşallah bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu biliyorum. Ama biz, havada uçuşan değil de yere sağlam basan adımları atacağız ki zihinlere iyi yerleşsin.

Prof.Dr. İbrahim Güran Yumuşak A Haber canlı yayınında Memleket Meselesi programında asgari ücretin 2023 yılında ne kadar olacağına yönelik tahminlerde bulundu.

TÜRKİYE'NİN DAĞILIMI

Asgari ücrete yönelik çeşitli senaryolar var. 30 milyon çalışan ve 3 milyon işsiz var. 30 milyon da işgücüne dahil olmayan bir kısım da bulunuyor. 30 milyon çalışanın 13,8 milyonu ücretli. Bunların da yaklaşık yüzde 40'ı asgari ücretli olarak çalışıyor.

ÇOK SAYIDA KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Asgari ücrete yapılacak zam 24 milyon kişiyi etkiliyor. Ama dolaylı olarak ücretli olarak çalışanları da ilgilendiriyor. Son 20 yılda en düşük olarak asgari ücret 126 dolardı. En yüksek 454 dolara kadar çıktı.

ENFLASYONA GÖRE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Enflasyon oranı yıl sonunda 70 civarında olacak. Enflasyon yüzde 75 olursa 7442 TL olabilir. Enflasyon yüzde 80 olursa 7655 TL, yüzde 85 olursa da 7868 TL olabilir. Bunlar net rakamlar. 1000 TL de SGK kesintileri olacak yani maliyet işverene yüklenecek.

İŞTE ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Asgari ücret brüt 10 bin TL, net 8 bini aşabilir. Alınacak karar burada özel sektör ve çalışanları da ilgilendiriyor.