Amerikan askeri istihbaratçılarına göre; Rusya hedeflerini Ukrayna'nın askeri altyapısıyla sınırlı tutmaya çalışıyor ve büyük kentleri ele geçirmekle fazla ilgilenmiyor. Hatta ABD'li istihbaratçılar Putin'in, Ukrayna'yı dümdüz edebilecekken bunu tercih etmediğini ve büyük şehirlerden uzak durarak barışa bir alan bıraktığını düşünüyor.

Newsweek'te yer alan ve Ukrayna- Rusya savaşı analiz eden habere göre, Rusya Ukrayna şehirlerini ele geçirmeyi amaçlamıyor.Amerikan Askeri İstihbarat Örgütü-DIA uzmanlarına dayandırılan haberdeki görüş; Rusya'nın Kiev'i tavize zorlamaya yönelik bir kurguyla hareket ettiği yönünde.

Haberde bir DIA yetkilisi "Putin kasten sivilleri vuruyor" iddialarına tepkili, bunun doğru olmadığını ve bu propagandanın olası barış görüşmelerini dinamitlediğini söylüyor. ABD'li askeri istihbaratçılara göre Ukrayna ordusu şehirlere konuşlu ve Rusya bu hedefleri vurmaya çalışıyor.

"RUSYA HAVA GÜCÜNÜ BİLİNÇLİ OLARAK KULLANMIYOR"

DIA yetkililerine göre Rusya hava gücünü stratejik olarak kullanmaktan imtina ediyor ve uzun menzilli saldırıları kısıtlı tutuyor. Bunun yerine hava gücü, kara birliklerine yakın hava desteği veriyor. ABD'li askeri istihbarat yetkililerine göre Putin, Ukrayna'yı dümdüz edebilecekken etmeyerek ve büyük şehirlerden uzak durarak, barışa bir alan bırakıyor.

ABD askeri istihbarat uzmanları, Ukrayna savaşı ne kadar yıkıcı olursa olsun, Rusya'nın daha az hasara yol açtığını ve daha az sivili öldürdüğünü söylüyor. İstihbaratçılar Putin'in amacının Ukrayna hükümetini müzakere pozisyonuna zorlamak ve öncesinde yeterli alanı ele geçirmek olduğunu belirtiyor.

"PUTİN UKRAYNA'YI HARABEYE ÇEVİREBİLİR AMA BUNDAN İMTİNA EDİYOR"

Bir uzman " Vladimir Putin'in bombaları Ukrayna'yı harabeye dönüştürebilir ama bunu yapmıyor" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Kiev'in merkezine neredeyse hiç dokunulmadı. Ve uzun menzilli saldırıların neredeyse tamamı askeri hedeflere yönelikti. Kendimizi Rusya'nın ayrım gözetmeksizin her yeri bombaladığına ikna edersek, o zaman gerçeği görmemiş oluruz."

ABD IRAK'A BİR GÜNDE DAHA FAZLA BOMBA FÜZE ATTI

50 günlük sürede Rusya'nın 1.400 sorti yaptığını ve 1000 füze attığını söyleyen uzmanlar; ABD'nin 2003'teki Irak savaşının ilk gününde daha fazla sorti yaptığını hatırlatarak şunları söylüyor:

"'Daha fazla katliam ve yıkım olabilirdi. Bu Putin'in kasıtlı olarak sivillere saldırmadığını, belki de müzakereler için hasarı sınırlı tuttuğunu gösteriyor.

DIA analisti, Rusya'nın NATO'yu kışkırtmamaya özen gösterdiğini de öne sürüyor: " Belarus'tan faaliyet göstermesine rağmen, Rus kara ve hava operasyonları çoğunlukla ülkenin güneydoğu kısmıyla sınırlı kaldı. Ve Ukrayna'nın batısındaki saldırılar, NATO hava sahasından kaçınmaya özen gösterdi."

"ÇEÇENİSTAN VE SURİYE BENZETMELERİ YANLIŞ"

ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli ikinci bir kıdemli subay Newsweek'e verdiği demeçte, "İnsanlar Çeçenistan ve Halep gibi şehirlere benzetiyor ama Ukrayna şehirlerinin durumu bize göre çok farklı. Yerleşim birimlerinin içine düşen top ve roketlerin en önemli nedeni, kentlerin içinde hareket Ukrayna askeri birimleri" diye konuşarak sözlerine şöyle devam ediyor:

"Rusya'nın kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığı, şehirleri yıktığı ve Putin'in hiçbir şeyi umursamadığı şeklindeki mevcut anlatı beni hayal kırıklığına uğrattı. Böyle çarpık bir görüş, gerçek bir felaketi görünmez kılar. Ve bu yalan Avrupa'ya, dünyaya anlatılıyor. Haberlerin Putin'in sivilleri hedef aldığını tekrarlayıp durduğunu biliyorum, ancak Rusya'nın bunu kasıtlı olarak yaptığına dair bir kanıt yok. Hatta Rusya'nın isteseydi binlerce sivili daha öldürebileceğini söyleyebilirim."

Bunu söyleyen analist Putin'in durdurulması gerektiği yönündeki görüşe katıldığını ama başta ABD hükümeti olmak üzere savaşa dair yorumların değişmesi gerektiğine vurgu yapıyor.