Berat Kandili, 2 Şubat'ta başlayan "üç aylar"ın ikincisi olan şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.
İslam'a göre "berat", günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.
Hazreti Muhammed'in, Berat Kandiline ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:
"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?
Berat Kandili, 2025 yılında 13 Şubat Perşembe günü idrak edilecek.
BERAT KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?
Berat Kandili gecesinin ibadetle geçirilmesi, mümkün ise aile büyüklerinin kabirleri ziyaret edilmelidir. Bu özel günde çokca dua ve istiğfar edilmesi tavsiye ediliyor.
Ek olarak vakit namazlarından sonra da bolca dua edilmeli. Hayır işleri yapmak, yaşlıları, aile büyüklerini aramak, ziyaret etmek de Berat Kandili'nde yapılacaklar arasında gösterilmektedir.
BERAT KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER
Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah Efendimiz (S.A.V) buyurdu ki: “Şaban öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfildir. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.” (Nesaî)
“Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi.” (İbni Asakir)
“Allah-u Teâla, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder” (İbni Mace)
“Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allah-u Teâla buyurur ki: Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim. Bu hâl, sabaha kadar devam eder.” (İbni Mace)