ÖZET

İstanbul’da Adnan Paşa’nın kızı Sârâ, dayısının kızı Vesime’nin düğünü için gittiği bir Batı Anadolu ilçesinde, güzelliğiyle erkekleri kendine bağlamıştır; yalnız Homongolos diye tanınan, otuz otuz beş yaşlarındaki Ziya, Sârâ’ya kayıtsızdır, çünkü Ziya, dediklerine göre bir "kadın düşmanı"dır ve Sârâ ile alay eder boyuna. Sârâ ondan öç almak için bütün zekâsını kullanır, Ziya’yı kendine âşık eder. Sârâ, sevme ve şefkat yeteneğinden yoksun sanılan Homongolos’a, kalpsiz yaşamanın imkânsızlığını kanıtlamak üzeredir ki, Homongolos bir motosiklet kazasında ölür. Homongolos, kendini çok çirkin sandığı ve çok onurlu olduğu için, Sârâ’yı sevmekten korkmuş, bu kazayı bile bile kendisi hazırlamıştır. Kaba, katı görünüşü altında nasıl duygulu bir kalp taşıdığı, ölmüş arkadaşı Necdet’e yazdığı mektuplardan anlaşılır.

ŞAHIS KADROSU

Sara: Yirmili yaşlarında Paşa Baba’nın İstanbul da büyümüş güzel, şımarık ve akıllı bir kızıdır. Erkekleri kendisine bağlamayı, kendine kul köle etmeyi beceren çok hırslı ve yalancı bir kızdır.

Homongolos: Asıl adı Ziya olan sporla uğraşan, topluma girmekten çekinen sıkılgan ve konuşmayı da çok bilmeyen tam bir kadın düşmanıdır. Patavatsız bir adamdır. Başarısız bir okul hayatı geçirmiştir. Fakat Sara ile tanıştıktan sonra huyları değişmeye başlar.

Paşa Baba: Erzurum'da Paşa olarak görev yapan Paşa Baba kızını çok sevmekte ve o'nu kırmak istememektedir. Kızı için her şeyi yapabilecek biridir Rıza Bey: Sara'nın varlıklı ve bir o kadar gönlü zengin dayısıdir. Marmara'ya sahili olan bir kasaba da yaşamakta, kızı Vesime'yi dürüst bir insanla evlendirmek istemektedir.

Remzi Bey: Amerika da tahsil görmüş Ziraat Mühendisidir ve Rıza Bey'in kızı Vesime'nin müstakbel koca adayıdır. Rıza Bey'in güvenini kazanmıştır Bir aralar Sara'ya tutulmuş olsa da Sara’nın tavırları ve sözleriyle bu tutkusundan uzaklaşmıştır.

Bir Kadın Düşmanı romanı 1927 senesinde yazılmıştır.