Superhaber'de yer alan habere göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Batı ülkeleri birçok Rus milyardere Kremlin'e yakın oldukları gerekçesiyle yaptırımlar uygulandı. Rus oligarkların Batı ülkelerindeki mal varlıklarına el konurken bazı ülkelere girişleri yasaklandı.

Başta İngiltere ve ABD olmak üzere Batı ülkelerinin yaptırım ülkelerinin yaptırım uyguladığı Rus milyarderlerin yaşadıkları merak konusu oldu. İngiltere'nin yaptırım uyguladığı Rus milyarder Petr Aven 4.5 milyar sterlinlik servetini kaybetme tehlikesi yaşadığını ve artık faturalarını ödemekte bile zorlandığını anlattı. Financial Times gazetesine konuşan Aven, 30 yıllık birikimini kaybettiğini belirterek artık yeni bir hayata başlamak zorunda kaldığını söyledi.

Servetini kaybettiği bir hayata hazırlıklı olmadığını belirten Aven "Bir temizlikçi ya da şoför çalıştırabilecek miyim? Ben araba kullanamam belki üvey kızım kullanabilir" dedi.

PUTİN'E YAKIN OLDUĞU İDDİLARINI REDDETTİ

Eşi ve üvey kızı ile Londra'da yaşayan Aven'in 20 gün içinde İngiltere'den sınır dışı edilmeyi bekliyor. 67 yaşındaki Rus milyarderin Letonya pasaportunun yanı sıra ABD vizesi de bulunuyor. Ancak Aven, ailesi ile birlikte İngiltere'de kalmak istiyor. Aven, İngiltere'den ayrılması durumunda bir daha dönemeyeceğini düşünüyor.

Alfa Bank'ın eski yöneticisi olan Rus oligark Petr Aven, Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın olduğu gerekçesiyle yaptırıma maruz kaldı. İngiltere'den çıkan kararda "Aven önde gelen bir Rus iş adamı ve Kremlin yanlısı oligark" ifadeleri yer almıştı.

Aven, Rus oligarklara yönelik yaptırımları "Anlaşılabilir" bulduğunu ancak bunun Putin'e olumsuz bir etkisinin olmadığını söyledi. Putin'e yakın olduğu iddialarını reddeden Aven, Putin ile sadece iş amaçlı görüştüğünü söyledi.

BORİS YELTSİN DÖNEMİNDE DE SON DERECE AKTİFTİ

Rus milyarder Petr Aven'in hikayesi 1990'lı yıllarda ortağı Mikhail Fridman ile birlikte Alfa Group merkezli bir yatırım holdingi kurmasıyla başladı. Aven, servetinin büyük bir çoğunluğunu BP ile birlikte 2003 yılında yaptığı ortak yatırımla kazandı. Aven, Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında Boris Yeltsin döneminde ülkenin ekonomisinin yeniden düzeltilmesi için aktif rol oynadı. Aven, 1990'larda kilit Rus oligarklardan biri olurken, Yeltsin'in 1996'da ikinci defa seçilmesi için fon sağladı.