Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı İcra Müdürlükleri'nin rüşvet çarkı Adalet Bakanlığı'na takıldı. Haksız kazanç ve rüşvet aldıkları saptanan icra müdür, müdür yardımcısı ve memurlardan oluşan 24 kişi hakkında ceza davası açıldı.

Maaşları bin 750 YTL'yi geçmeyen icra müdürlerinin mal varlıkları dudak uçurttu. İncelemede şüpheliler üzerine kayıtlı değeri 400 bin YTL'ye varan lüks daireler, kabarık banka hesapları ve arsalar ortaya çıktı. Maaşı 1.750 YTL olan bir icra kâtibinin bile toplam 5 evi olduğu belirlendi.

GÜNLÜK 270 YTL AVANTA AZ

12 yıla kadar hapsi istenen memurlar, sürgün edildi. Cumhuriyet Savcısı Rahmi Tan tarafından hazırlanan 53 sayfalık iddianamede şüphelilerin üzerine atılı suçları nasıl işledikleri ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Rüşvet davasında avukattan adliye şoförlerine kadar birçok kişi dinlendi.

Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı şoförlerinden Ş.B. ifadesinde 5. İcra Müdür Yrd. A.T ile hacze gittikleri günü anlattı. A.T'nin hacze gelen avukatlardan fazladan araç parası aldığını ileri süren şoför, İcra Müdür Yardımcı'sının avukatlardan topladığı parayı beğenmeyerek, "Bugün avantadan 270 YTL topladık ama çok az" dediğini söyledi.

TEK DOSYA TEK MEMUR

6. İcra Müdürü Katibi şüpheli M.T ifadesinde, müdürleri eğer avukat iyi para vermişse o avukatın dosyasına özel muamele yaptığını ve tek dosyayı tek memurla gönderdiğini belirtti.

RÜŞVET VERMEYEN AVUKAT FİŞLENDİ

Yüklü rüşvetlerin alındığı İcra müdürlüklerinde rüşvet vermek istemeyen avukatlar, "Cimri avukat" olarak isimlendiriliyor. Tanık avukat olarak dinlenen ve ismi cimriye çıkan M.K'nin verdiği ifade fişlenmeyi tüm ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Avukat, İcra Müdürü Ş. A. ile muhatap olduğunda, müdürün çıkıp dışarıda beklemesini sert bir dille söylediğini iddia ediyor. Diğer tanıklardan avukat M. A. ise, 5. İcra Müdür Yrd. A. T.'nin çok yüksek paralar istediğini iddia etti.

İCRA KATİBİNİN 5 EVİ VAR

Aylık yaklaşık 1.729 YTL geliri olan Bakırköy 3. İcra Müdürlüğü Katibi M.G. 2006'da180 bin YTL civarında ev aldı. Ayda 1.500 YTL kredi ödüyor. Katibin ayrıca Ankara'da 2, Bandırma'da 1 evi var. Son olarak da Halkalı TOKİ konutlarından 11.05.2007 tarihinde 241 bin YTL'ye bir daire aldığı ortaya çıktı.

BİR DOSYADAN 30 BİN YTL

Bandırma'da görev yaparken bir dosyadan 30 bin YTL almakla övünen Bakırköy 3. İcra Müdürü S.T'nin devletten aldığı maaş 2 bin YTL. İddiaya göre S.T bu maaşla, İkitelli'de 240 bin YTL'ye daire almış. Ev kredisi için her ay 2 bin 500 YTL ödüyor.

MAAŞTAN ÇOK KREDİ

Bakırköy 8. İcra Müdür Yardımcısı G. V.'nin maaşı 1600 YTL. Müdür yardımcısı, 2005'te Ziraat Bankası'ndan ayda 1.266 YTL ödemek şartıyla 50 bin YTL konut kredisi çekmiş. G.V ondan bir ay sonra da ayda 722 YTL ödemek şartıyla 21 bin 400 YTL ihtiyaç kredisi almış.

Bugün